Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Με μία σημαντική ανακοίνωση έκλεισε τον κύκλο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ηλεία ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασυνόδευτων παιδιών από την Κύπρο που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα το 1974 κ. Ανδρέας Θεοδοσίου.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Σαβάλια του Δήμου Ηλιδας, χωριό στο οποίο είχε φιλοξενηθεί και ο ίδιος, ανακοίνωσε ότι την 1η Δεκεμβρίου του 2024 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος θα επισκεφθεί την Κύπρο. Ο Μητροπολίτης Ηλείας θα είναι προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και θα μεταβεί στη μαρτυρική Κύπρο προκειμένου να τελεσθεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της Παναγιώτας Νικολάου.

20240427 201147

Το πιθανότερο είναι τον Σεβασμιότατο να συνοδέψουν και Δήμαρχοι της Ηλείας οι οποίοι έχουν αναπτύξει πλέον ισχυρούς δεσμούς με τον Σύνδεσμο των φιλοξενηθέντων παιδιών της Κύπρου στους Δήμους τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις Δήμαρχοι (Πηνειού Αλέξης Καστρινός, Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Πύργου Στάθης Καννής) μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» της Κύπρου, ο οποίος επισκέφθηκε την Ηλεία με σκοπό να καταγράψει μαρτυρίες Ηλείων που φιλοξένησαν παιδιά στα σπίτια τους την ταραγμένη περίοδο του 1974, μετά την τουρκική εισβολή, στο πλαίσιο μεγάλου ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

20240427 194441

20240427 194451

20240427 194500

Να σημειωθεί δε ότι όπως είπε ο Ανδρέας Θεοδοσίου, καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον Μητροπολίτη Ηλείας να προβεί σε Λειτουργία στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στο Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδοσίου, η Παναγιώτα Νικολάου ήταν ένα από τα παιδιά που ασυνόδευτα μετέβησαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πύργο Ηλείας τον Σεπτέμβριο του 1974 για να γλιτώσουν από τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή και πιθανόν έναν τρίτο γύρο τουρκικής επίθεσης. Η Παναγιώτα, 10 χρονών τότε, άφησε την τελευταία της πνοή σε ένα ορφανοτροφείο στην Ηλεία και έπρεπε να περάσουν 49 ολόκληρα χρόνια για να επαναπατριστούν τα οστά της και να ταφούν στον ίδιο τάφο με τους γονείς της στην Κύπρο.
Κι όλα αυτά έγιναν ύστερα από ενέργειες της Ομάδας Πρωτοβουλίας των Ασυνόδευτων Παιδιών του 1974. Μάλιστα εκδόθηκε για πρώτη φορά το πιστοποιητικό θανάτου της τον Ιούλιο του 2023 ενώ την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 τελέστηκε το πρώτο επίσημο μνημόσυνό της ύστερα από 49 ολόκληρα χρόνια!
Τώρα, τον Δεκέμβριο του 2024, θα τελεστεί μνημόσυνο από τον Μητροπολίτη Ηλείας ενώ θα διοργανωθούν και εκδηλώσεις προς τιμή της

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ : « Η τραγική ιστορία της 10χρονης Παναγιώτας Νικολάου που πέθανε το 1974 στην Ηλεία - 49 χρόνια χωρίς πιστοποιητικό θανάτου»

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΣΑΒΑΛΙΑ

Και η εκδήλωση στα Σαβάλια «ξύπνησε» μνήμες… Οι κ.κ. Ανδρέας Θεοδοσίου και Μιχάλης Μιχαήλ με γλαφυρό τρόπο, περιέγραψαν τα γεγονότα της εποχής, έτσι όπως οι ίδιοι τα βίωσαν ως παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μάλιστα δεν παρέλειψαν να εκφράσουν -για πολλοστή φορά- την ευγνωμοσύνη τους και ένα τεράστιο ευχαριστώ προς την Εκκλησία και τους Ηλείους που τους φιλοξένησαν στα σπίτια τους.

20240427 194519

Όπως είπαν, αυτή η υπόθεση επί σειρά ετών παρέμενε «θαμμένη» ενώ ακόμη και τώρα οι ίδιοι δέχονται πιέσεις να μην τη φέρουν στην επιφάνεια αλλά, όπως τόνισαν, δεν θα πάψουν να αγωνίζονται για να μάθει όλος ο κόσμος , σε Ελλάδα και Κύπρο, την αλήθεια.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κκ. Αθανάσιος και ο Δήμαρχος Ηλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς.

20240427 201546
Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Θεοδοσίου παρέδωσε στο Δήμαρχο Ηλιδας το βιβλίο της Νιόβης Κερκίδου με τον τίτλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», ένα βιβλίο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες των παιδιών του 1974 που φιλοξενήθηκαν στην Ηλεία

Δημήτρης Ζιάκας

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΣΑΒΑΛΙΑ

Pin It

symposio 1

symposio 1