Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Ξύπνησε μνήμες η εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Γαστούνη της Ηλείας, υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων παιδιών στην Ελλάδα το 1974, στο πλαίσιο της δημιουργίας ντοκιμαντέρ από κυπριακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

gast 2

Οι κ.κ. Ανδρέας Θεοδοσίου και Μιχάλης Μιχαήλ έφθασαν στην Ηλεία τα ξημερώματα της Παρασκευής μαζί με εξαμελές συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού «SIGMA» με σκοπό να καταγραφούν μαρτυρίες Ηλείων οι οποίοι φιλοξένησαν παιδιά στα σπίτια τους την ταραγμένη περίοδο του 1974, μετά την τουρκική εισβολή.
Η αρχή έγινε με τη Γαστούνη όπου το μεσημέρι τελέστηκε τρισάγιο στο Μνημείο Αγνοουμένων και Φονευθέντων Κύπρου 1974, στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

ymnos 1

stefani

gast 3
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης ενημερωτική εκδήλωση όπου οι κ.κ. Θεοδοσίου και Μιχαήλ ευχαρίστησαν για ακόμη μία φορά το λαό της Ηλείας και την Εκκλησία που τους προσέφεραν εκείνα τα δύσκολα χρόνια αγάπη και θαλπωρή.
Επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης ήταν απόγονοι των οικογενειών της Γαστούνης και της ευρύτερης περιοχής που άνοιξαν την καρδιά και τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν τα παιδιά της κυπριακής τραγωδίας, τα ανήλικα θύματα της τουρκικής εισβολής που τον Σεπτέμβριο του 1974 απομακρύνθηκαν ακτοπλοϊκώς από τη Μεγαλόνησο για να προστατευθούν, αφενός από τις κακουχίες του ξεριζωμού αφετέρου από το ενδεχόμενο ενός νέου Αττίλα.

kourvi

andreas kastrinos

Στην εκδήλωση παρακαολούθησαν και μαθητές σχολείων της Γαστούνης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κκ. Αθανάσιος και ο Δήμαρχος Γαστούνης Αλέξης Καστρινός ενώ μετά το πέρας αυτής το τηλεοπτικό συνεργείο έλαβε συνεντεύξεις –μαρτυρίες από Ηλείους για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, το οποίοι αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Να σημειωθεί ότι μετά τη Γαστούνη οι Κύπριοι επισκέφθηκαν τη Βάρδα ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν αντίστοιχες επαφές –εκδηλώσεις στην Αμαλιάδα και στα Σαβάλια καθώς επίσης και στον Πύργο Ηλείας

Δημήτρης Ζιάκας

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ

Pin It

symposio 1

symposio 1