Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Σταδιακά από σήμερα πρωί της Τετάρτης, και ιδιαίτερα από το μεσημέρι και μετά, οι συγκεντρώσεις σκόνης θα υποχωρήσουν σημαντικά και θα περιοριστούν στα ανατολικά τμήματα της χώρας, και κυρίως πάνω από το Αιγαίο.

Για τις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν θα μας απασχολήσει το θέμα σκόνη, αφού θα επικρατήσουν κυρίως δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι.

Τα παραπάνω επισημαίνει η μετεωρολόγος Ελίνα Καρέτσου

Τι είναι η αφρικανική σκόνη και γιατί μας επισκέπτεται;

Η αφρικανική σκόνη, ή αλλιώς σκόνη από τη Σαχάρα, αποτελεί ένα μείγμα άμμου και σκόνης της ερήμου, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Όταν οι άνεμοι φυσούν με δύναμη πάνω από την περιοχή, τότε μεγάλες μάζες αυτής της σκόνης μεταφέρονται ανάλογα με τη φορά τους.

Συνήθως, η κατεύθυνση της αφρικανικής σκόνης είναι προς τις μεσογειακές χώρες και συγκεκριμένα σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Οι άνεμοι που πνέουν από νότιες διευθύνσεις είναι αυτοί που ευνοούν και την μεταφορά αυτής στην περιοχή μας.

Τα σύννεφα σκόνης αφότου σηκωθούν από το έδαφος, σταδιακά ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα και μπορούν να φτάσουν σε πολύ μεγάλα ύψη, ακόμη και χιλιόμετρων, που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν πάνω από τη θάλασσα.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η εμφάνιση αφρικανικής σκόνης δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο στη χώρα μας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση του φαινομένου κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Είναι φυσιολογικό οι περιοχές που βρίσκονται στα νότια της χώρας μας να δέχονται πιο συχνά τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, αφού βρίσκονται πιο κοντά στην περιοχή της Αφρικής, ανάλογα φυσικά και την κατεύθυνση των ανέμων.

Pin It

symposio 1

symposio 1