Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Σύμφωνα με το μύθο ο σκορπιός, που δεν ξέρει κολύμπι, παρακαλεί τον βάτραχο να τον περάσει στην απέναντι όχθη του ποταμού. "Θα με τσιμπήσεις!" λέει ο βάτραχος. "Σιγά μη σε τσιμπήσω. Αν σε τσιμπήσω, θα πνιγώ!" απαντάει ο σκορπιός. Δεν είχαν φτάσει στη μέση της κοίτης, όταν ο βάτραχος ένοιωθε στο πετσί του το θανατηφόρο κέντρισμα. "Πεθαίνουμε τώρα και οι δύο..." πρόφτασε να αναφωνήσει. "Τι κατάλαβες σκορπιέ;" "Τίποτα δεν κατάλαβα. Απλώς αυτή είναι η φύση μου".

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί μέσω του προέδρου του Α. Τσίπρα στην Δ.Ε.Θ. τις 14 Σεπτέμβριου 2014 .Τι έκανε ή τι δεν έκανε όλοι γνωρίζουμε, ευνοημένοι ή μη. Δικαιολογίες για το τι δεν έκανε πολλές.
Ας θυμηθούμε για ποια όμως είχε δεσμευτεί:
- Επιστροφή του δώρου σε 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και ενίσχυση των χαμηλόμισθων
-Νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστο αναστολής πλειστηριασμών α’ κατοικίας έως 300.000€ ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών.
- Κατάργηση μνημονίου.
- Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh το χρόνο.
- Περιστολή της βουλευτικής ασυλίας και κατάργηση του καθεστώτος για ποινή ευθύνη υπουργών.
-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
-Επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751€.
-Αφορολόγητο στα 12.000€ για όλους.
-Ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, σε 1,2 εκατ. από τους οποίους επιστρέφει το δώρο Χριστουγέννων.
-300.000 θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των κατασχέσεων λογαριασμών, ρύθμιση οφειλών σε 84 δόσεις και «σεισάχθεια» για τα «κόκκινα δάνεια».
-Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ύψους 2 δισ. ευρώ το οποίο περιλάμβανε και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, τέσσερις πυλώνες.
-Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
-Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων.
-Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
-Ρύθμιση χρεών
- Αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Τόνιζε δε, ότι: «Αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και να διαπραγματευτεί, να διεκδικήσει μια βιώσιμη λύση για τον ελληνικό λαό», τονίζοντας παράλληλα πως αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια κυβέρνηση «με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία κοινωνική στήριξη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε, δεν ζητάει εκλογές γιατί βιάζεται να κυβερνήσει αλλά γιατί «το απαιτεί το συμφέρον του λαού και του τόπου. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας, για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη».
Έρχεται σήμερα και ζητά πάλι ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας.
Σήμερα Λοιπόν
Λίγο, ή πολύ στο Πρόγραμμα των 50 ημερών για την «Άμεση αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας», αναφέρει:
• Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
• Θεσμοθετούμε την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στο δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.
• Επαναφέρουμε την 13η σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.
• Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας
• Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
• Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
• Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
• Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα.
• Προστατεύουμε από τις αποκοπές ρεύματος, ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
• Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
• Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, στο 6%.
• Άμεσα καταργούμε το σύνολο των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ (νόμος Χατζηδάκη, ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ )
• Επαναφέρουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Προσαυξάνουμε το νόμιμο ωρομίσθιο για την μερική απασχόληση (20%).
• Μειώνουμε τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, αρχικά πιλοτικά με παροχή κινήτρων για συμφωνίες των ενδιαφερομένων.
• Κατοχυρώνουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με πλήρη επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας.
• Κατοχυρώνουμε την υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων χωρίς το προαπαιτούμενο της κάλυψης ποσοστού πλέον του 50% των εργαζομένων.
• Καταργούμε την δυνατότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
• Επαναφέρουμε το βάσιμο λόγο απόλυσης και κατοχυρώνουμε αυστηρή προστασία από τις ομαδικές απολύσεις
• Μετατρέπουμε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
• Αναγνωρίζουμε τους εργαζόμενους/ες σε πλατφόρμες ως μισθωτούς.
• Ρυθμίζουμε την τηλεργασία ως μισθωτή εργασία από απόσταση.
• Αναβαθμίζουμε το ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία με ενισχυμένο ρόλο και 1000 μόνιμες προσλήψεις.
• Κατοχυρώνουμε και ενισχύουμε την συλλογικής αυτονομία και την συνδικαλιστική λειτουργία και δράση. Κατοχυρώνουμε το δικαίωμα της απεργίας.
• Καθιερώνουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ).
• Θεσπίζουμε κοινωνικές ρήτρες για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τον αποκλεισμό βλαπτικών μεταβολών των όρων εργασίας των εργαζομένων, στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, καθώς και στα έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.
• Αυστηροποιούμε τους όρους συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς για επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική και κοινωνικο-ασφαλιστική νομοθεσία με κλιμακούμενα μέτρα έως και τον αποκλεισμό τους από τις σχετικές διαδικασίες.
• διασφαλίζουμε τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
• μειώνουμε το επιπλέον φορολογικό βάρος για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα που με όρους καταναγκασμού επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων .
• λαμβάνουμε υπόψη την ασφυκτική πίεση στα εισοδήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας λόγω εκρηκτικού πληθωρισμού αλλά και τα υπερκέρδη που έχουν σωρευθεί σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
1. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 ευρώ (τώρα βρίσκεται στα 8.636 ευρώ) και θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα.
3. Δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση της διανομής μερισμάτων: Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ από το 5% στο 10% και την προοδευτική του εξέλιξη ως 15%.
4. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φορολογικού βάρους που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Για τη μεσαία τάξη- τη τόσο πληγείσα τάξη- καμία στοχευμένη αναφορά και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε μια από τα ίδια.

Pin It

symposio 1

symposio 1