Κυριακή 19 Μαΐου 2024


Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας είναι η πρώτη μονάδα στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, η οποία καλείται να διαχειριστεί τα απορρίμματα του νομού Ηλείας και να δοθεί ένα τέλος στη διαχείριση αυτών με το βέλτιστο δυνατό τρόπο όπως επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και το ΕΣΔΑ 2015-2020.

bakogiannis g

 Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης

Χημικός Μηχανικός

Η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης είχε προταθεί για τη συγκεκριμένη επεξεργασία των απορριμμάτων στην Ηλεία. Με τον τρόπο αυτό, η μονάδα επεξεργασίας προκρίθηκε για να δώσει λύσεις που να ανταποκρίνονται σύμφωνα με την αρχή της κυκλικής οικονομίας-σήμερα- για την αξιοποίηση των αποβλήτων.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
1.Ρεύμα αποβλήτων «Σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα, προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα»
2.Ποσότητα αποβλήτων 80.000 tn / έτος
3.Τελική μάζα αποβλήτων που διατίθεται προς ταφή σε σχέση με τη συνολική εισερχόμενη μάζα αποβλήτων 39% ή 31.200 tn / έτος
4.Ποσοστό βιοαποικοδομίσιμων αποβλήτων που εκτρέπεται σε σχέση με την εισερχόμενη μάζα βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων 73% ή 34.500 tn / έτος
5.Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 6.500 kWh/έτος
6.Παραγωγή ανακυκλώσιμων και δευτερογενών προϊόντων 11.000 tn / έτος
7.Παραγωγή εδαφικού υλικού τύπου κόμποστ 12.000 τν/έτος
Αυτό σημαίνει πως επιπρόσθετα από την ελάφρυνση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που θα επιφέρει στην περιοχή, θα συμβάλλει και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Η τεχνολογία που εφαρμόζεται στο έργο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι τόσο μηχανική για την ανάκτηση εμπορεύσιμων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά, γυαλί, σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα) όσο και βιολογική για την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, καθώς και εδαφικού υλικού κόμποστ τύπου Α (Compost Like Output ή CLO). Η ΜΕΑ περιλαμβάνει τις εξής μονάδες: Μονάδα Υποδοχής και Μηχανικής Επεξεργασίας (ΜΜΕ), Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΕ), Μονάδα Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας.
Η διεργασία της αναερόβιας χώνευσης λαμβάνει χώρα μέσα σε ειδικά σχεδιασμένους αντιδραστήρες διαλείποντος έργου (βιοκελιά). Από τη διεργασία παράγεται βιοαέριο υψηλής περιεκτικότητας σε μεθάνιο που αξιοποιείται σε μηχανή συμπαραγωγής για την τελική παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
Καταρχάς τα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου είναι εξαιρετικά σημαντικά. Συγκεκριμένα, πέραν της εκτροπής προς ταφή σημαντικής ποσότητας αποβλήτων, το έργο συμβάλει στον Εθνικό στόχο αύξησης της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές καθώς και στην εφαρμογή των Όρων της Κυκλικής Οικονομίας με την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και την επανένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία.
Γι΄ αυτό το σκοπό συστάθηκε Εταιρία Ειδικού Σκοπού με μετόχους τις ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. η οποία θα διαχειρίζεται τη λειτουργία και συντήρηση της ΜΕΑ Ηλείας. Αποκλειστικός σκοπός της εταιρείας «είναι η υλοποίηση του ανατεθέντος από το ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ, ήτοι τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών του έργου της εγκατάστασης επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης Σύμπραξης που υπογράφηκε νόμιμα την 12/03/2019 μεταξύ του ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, της εταιρείας και των αρχικών μετόχων αυτής ΑΒΑΞ ΑΕ , ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ ΚΑΙ ΑΑΓΗΣ Α.Ε. Το αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Νομό Ηλείας, για χρονικό διάστημα είκοσι επτά (27) ετών, μέσω ΣΔΙΤ.
Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) νομού Ηλείας είναι ο καθέν αρμόδιος για την άμεση εποπτεία και έλεγχο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) καθώς και την ορθή λειτουργία των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το πρώτο καθοριστικό βήμα έγινε από τον Φορέα, αυτό της κατασκευής της ΜΕΑ. Το μόνο που μένει είναι η ομαλή λειτουργία του εργοστασίου και βασικά αυτό που καίει όλους τους πολίτες είναι ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών σύμφωνα με τη ΚΥΑ που καθορίζει τη τιμολόγηση αυτών και προσδιορίζεται από:
1.Την εφαρμογή της αρχής «Ο ρυπαίνων πληρώνει»
2.Την αρχή της ανταποδοτικότητας και της διαφάνειας
3.Τη δημιουργία κινήτρων για τη μείωση του όγκου και της επικινδυνότητας των αποβλήτων και της ανακύκλωσης –ανάκτησης τους και
4.Την κάλυψη του συνόλου των απαιτήσεων που θέτει η κείμενη νομοθεσία
Η μοναδική ανησυχία του γράφοντα είναι ότι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 45000 τόνων ετησίως είναι οριακά παρακινδυνευμένη μακροπρόθεσμα, διότι έρχεται η κοινοτική οδηγία που θα ενσωματωθεί άμεσα στην εθνική νομοθεσία και η οποία θα περιλαμβάνει επικαιροποιημένα μέτρα που θα έχουν ως αντικείμενο τα εξής:
Α. την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων συσκευασίας και
Β. την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και άλλων μορφών ανάκτησης των απορριμμάτων συσκευασίας, αντί της τελικής τους διάθεσης, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία. Μιλαει ξεκάθαρα για μείωση απορριμμάτων και ειδικά των ανακυκλώσιμων υλικών στη πηγή. Σε μια τέτοια περίπτωση προφανώς και θα αλλάξει η τιμολόγηση των απορριμμάτων.

Pin It

symposio 1

symposio 1