Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η επικεφαλίδα του άρθρου αποτυπώνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του https://datavis.europeandatajournalism.eu/obct/connectivity/# , ότι οι παραπάνω κοινότητες του Νομού Ηλείας έχουν ταχύτατο δίκτυο και κυμαίνεται στα 46 Mbps. Αυτή η επίδοση τις κατατάσσει πρωταθλήτριες όχι μόνο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Ηλείας, αλλά και πολύ παραπάνω από το μέσο όρο ταχύτητας internet σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

mpakogiannis poukamiso mple 3

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Ο μέσος όρος της ταχύτητας του internet στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 29Mbps πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. Σε ταχύτητα συγκρινόμαστε μόνο με αυτή της Τουρκίας.
Πανέμορφα τα συγκεκριμένα χωριά, μιας και τα έχω επισκεφτεί, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι κέντρα που κάποιος θα επιχειρήσει να επενδύσει σε αυτά.
Όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε για άλλη μια φορά είμαστε ουραγοί σε υπηρεσίες όσον αφορά, όχι μόνο το κλειστό πυρήνα των 12 μελών της Ε.Ε, αλλά της Οικονομικής Ένωσης των 28. Σε αυτό το link https://datavis.europeandatajournalism.eu/obct/connectivity/ παρουσιάζεται η ταχύτητα του internet στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.
Τι και αν και η χρήση του Ίντερνετ από την μέρα που μας συστήθηκε μέχρι και σήμερα, αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Τι και αν η πληροφορία ταξιδεύει με απίστευτη ταχύτητα και έτσι ένα γεγονός που συνέβη πριν λίγα λεπτά σε μια μικρή επαρχιακή πόλη στην Αμερική, το γνωρίζει αμέσως κάποιος που ζει σε ένα μικρό χωριουδάκι στα ορεινά της Ηλείας αρκεί να έχει ικανοποιητική ταχύτητα
Τι και αν η χρήση του Ίντερνετ είναι παρούσα καθημερινά είτε για να αναζητήσουμε μια πληροφορία, είτε για να ενημερωθούμε σχετικά με την επικαιρότητα και τα δρώμενα, όχι μόνο για τη χώρα στην οποία ζούμε αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες ανά τον κόσμο.
Τι και αν ο κλάδος που ευνοήθηκε τρομερά από την εξέλιξη και ανάπτυξη του διαδικτύου δεν είναι άλλος από τον επιχειρηματικό.
Τι και αν ο δημόσιος τομέας χρειάζεται ταχύτατο ιντερνέτ για την άμεση εξυπηρέτηση και διεκπεραίωση αιτημάτων των συμπολιτών μας
Εμείς επιμένουμε να είμαστε πίσω, πολύ πίσω. Τεχνολογικά είμαστε σε βρεφική ηλικία όταν τα υπόλοιπα κράτη καλπάζουν.
Πως λοιπόν περιμένουμε να ολοκληρωθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη αν δεν επενδύσουμε σε γρήγορη ταχύτητα ιντερνέτ ανά την επικράτεια;
Ο κόσμος αλλάζει, η επιχειρηματικότητα αναζητεί νέα, ισχυρά εργαλεία για να μπορέσει να επενδύσει σε ένα τόπο.
Δεν αρκεί πλέον, η ύπαρξη γης, ενέργειας και προσωπικού. Πλέον απαιτούνται χρηστικά εργαλεία και ένα από αυτά είναι το γρήγορο ίντερνετ , μιας και ο κόσμος όλος περιστρέφεται γύρω από το ιντερνέτ και τις δυνατότητες του.
Παλαιότερα οι εταιρίες δημιουργούσαν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και ύστερα χάραζαν τη στρατηγική τους για να βρουν εκείνους που θα γίνουν πελάτες τους. Στρατηγική που περιοριζόταν σε δύο τομείς, τον γεωγραφικό και αυτό της πληροφόρησης. Πλέον όλη η πληροφόρηση βρίσκεται στο διαδίκτυο και ο καθένας μπορεί να γίνει δέκτης της. Η στρατηγική του, να αναζητούν νέους πελάτες άλλαξε εντελώς καθώς οι επιχειρήσεις πρώτα αναζητούν τις ανάγκες των πελατών και ύστερα σχεδιάζουν το προϊόν τους πάνω στις ανάγκες αυτές. Ανάγκες που μπορούν να αναζητήσουν φυσικά μέσω διαδικτύου.
Το Δίπτυχο επιχειρήσεις, δημόσιος τομέας ζητούν να έχουν πρόσβαση σε γρήγορο ιντερνέτ.
Οι επιχειρήσεις από τη μια να αναζητούν τις ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο, έτσι ώστε να προσεγγίσουν νέους πελατών, και από την άλλη να επιδράσουν στα επιχειρηματικά μοντέλα μεταβάλλοντας ριζικά τις αγορές και βελτιώνοντας αποτελεσματικότερα τη κατεύθυνση τους.
Ο δημόσιος τομέας επιβάλλεται να έχει ευρεία πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από τη στιγμή που η χρήση του Διαδικτύου προωθεί την ποιότητα των υποδομών, και οι δαπάνες στο Internet συσχετίζονται με υψηλότερο ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δημιουργήσει το περιβάλλον, διότι έχει αποδειχτεί από ευρωπαϊκά μοντέλα ανάπτυξης ότι το γρήγορο ιντερνέτ δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για την ανάδυση νέων ισχυρών παιχτών.
Αν θέλει η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στη παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική σκακιέρα, θα πρέπει να προβεί σε έγκαιρη διάγνωση των νέων συνθηκών και παράλληλα να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις εκμετάλλευσης των όποιων ευκαιριών, αυξάνοντας το ειδικό βάρος της στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Όσον αφορά σε τοπικό επίπεδο, το ελληνικό κράτος έχει αργοπορήσει σημαντικά στην επέκταση του γρήγορου internet. Η ανάπτυξη της Ελλάδας δε περνά από την Αθήνα, αλλά από τη περιφέρεια.
Ταχύτατη πρόσβαση στο διαδίκτυο συνεπάγεται αύξηση της ανταγωνιστικότητας τόσο σε περιφερειακό όσο και στο γεωπολιτικό σύστημα.

Pin It

symposio 1

symposio 1