Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2021 και οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων επιβεβαιώνει την πλήρη  υποβάθμιση και απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή η υποχρηματοδότηση των δήμων έχει ήδη ξεκινήσει από την εφαρμογή του Καλλικράτη από το σωτήριοέτος 2010.

mpakogiannis poukamiso mple 3

Γράφει ο Γιώργος Μπακογιάννης

Χημικός Μηχανιός

Σε μια χώρα η όποια βυθίζεται στη κρίση και σε αυτό συντελεί και η πανδημία του κορονοιου , με την ανεργία να καλπάζει και τη φτώχια να απλώνεται, αντί να ενισχύεται η τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να σηκώσει το βάρος της κοινωνικής συνοχής, αυτή επιλέγεται ως χώρος αφαίμαξης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
Οι δικοί μας κυβερνώντες προφανώς δε μαθαίνουν από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη στα όποια η αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πυλώνα κοινωνικής και τοπικής ανάπτυξης. Σε αυτά τα κράτη έχε ικατορθώσει να γίνει ο μοχλός απογραφειοκρατικοποιησης και εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης. Έχει γίνει χώρος προώθησης ευκαιριών απασχόλησης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση απλά ζητά το αυτονόητο.Την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3852/2010 όσον αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων.Δε μπορεί να γίνεται μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς και τη μεταφορά των αντιστοίχων πόρων.Μη ξεχνάμε ότι οι εύρωστοι οικονομικά δήμο ιδημιουργούν ένα κύμα ανάσχεσης στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά, διευρύνει τη λαϊκή συμμετοχη, κατοχυρώνει τη δημόσια λογοδοσία και τον κοινωνικό έλεγχο
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό που ζητά χρόνια τώρα είναι να καταστεί ένας αξιόπιστοςπυλώνας κοινωνικής προσφοράς , οικονομικής ανάπτυξης και παροχής υψηλού επιπέδου για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κρούσει το κώδωνα προς τις εκαστοτε κυβερνήσεις από το 2010 έωςσήμερα, ότι ο θεσμός αυτόςυποβαθμίζεται και απαξιώνεται και τελικά θα αποβεί σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και της κοινωνικής συνοχής.
Χωρίς ισχυρή αυτοδιοίκηση καμία εξυγίανση του συστήματος διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών δε μπορεί να επέλθει.
Χωρίς ισχυρή αυτοδιοίκηση δε νοείτα ικαμιάδιοικητική μεταρρύθμιση.
Μη ξεχνάμε ότι ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας έχει ονοματεπώνυμο, και οι αιτίες αυτές δε μπορούν να αναζητηθούν στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
Η τοπική αυτοδιοίκηση με πενιχρά μέσα, ελλιπείς υπηρεσίες έχει συμβάλλει στο να σταθεί στο ύψος της, σε συνεργασία αιρετών και υπάλληλων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχεια ποδείξει ότι αποτελεί μέρος της λύσης του ελληνικού προβλήματος.Μη ξεχνάμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πρωταθλήτρια στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων μέσω διάφορων προγραμμάτων,αλλά και μέσω ΕΣΠΑ
Η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο νομών και υπό τη συνεχή επιτήρηση και έλεγχο των αρχών.
Η τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής μέσω πρωτοβουλιών όπως κοινωνικά συσσίτια,τράπεζεςτροφίμων,ιματισμού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Οι Δήμοι συνεισέφεραν πολλά στη μείωση των δημόσιων δαπανών και τη συνολική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Μειώσεις Κ.Α.Π και ΣΑΤΑ
Η τοπική αυτοδιοίκηση έδωσε και εξακολουθεί να δίνει πολλά.Προσέφερε και προσφέρει. Κάθε επιπλέον περικοπή επιτυγχάνει την οικονομική της κατάρρευση.
Η κεντρική εξουσία οφείλει να παρέχει στην τοπική αυτοδιοίκηση μηχανισμούς, στελέχωση, πόρους και δυνατότητες αποτελεσματικής άσκησης αρμοδιοτήτων της, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την αρχή της αποκέντρωσης και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής αυτονομίας από το 1989

Χρηματοδότηση Δήμων Νομού Ηλείας

pinakas 1baco

Pin It

symposio 1

symposio 1