Μία νέα ανασκόπηση ερευνητικών μελετών, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, έδειξε πως η συστηματική μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων νοσημάτων.
Για το σκοπό αυτό, αξιολόγησαν 201 μετα-αναλύσεις επιδημιολογικών μελετών και 17 μετα-αναλύσεις κλινικών δοκιμών.
Συνολικά, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση περίπου 4 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα είναι πιο πιθανό να ωφελήσει, παρά να βλάψει την υγεία. Ειδικότερα, η πρόσληψη καφέ βρέθηκε να συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, μη-αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, κίρρωσης του ήπατος και σακχαρώδη διαβήτη.
Επιπλέον, ο καφές συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία και ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων νοσημάτων παρατηρήθηκε για μέση κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 19% και 30%, αντίστοιχα.