Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της , στοχεύοντας στην προαγωγή και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας , σας ενημερώνει αναφορικά με την εποχική γρίπη, σύμφωνα και με τις φετινές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ:ΨΖΖ2465ΦΥΟ-ΦΙ2).

Και φέτος παρατηρείται κυκλοφορία της εποχικής γρίπης παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2 , που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί επαγρύπνηση , εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, όπου απαιτείται , καθώς και τήρηση των μέτρων πρόληψης και ατομικής προστασίας.

 Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης εμφανίζεται στα μέσα φθινοπώρου, αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
 Η γρίπη είναι λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταδίδεται εύκολα , κυρίως με το βήχα και το φτέρνισμα , μέσω των σταγονιδίων.
 Εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα, μυαλγίες, πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης (πιο σπάνια παρατηρούνται έμετοι ή/και διάρροιες). Η διάρκεια της νόσησης είναι περίπου μία (1) εβδομάδα κατά την οποία πρέπει να παραμένουμε κατ ΄ οίκον.
 Ο έγκαιρος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης. Διενεργείται σε παιδιά και σε ενήλικες , εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας , που το συνιστούν.
 Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
 Η λήψη ατομικών και ομαδικών μέτρων υγιεινής είναι απαραίτητη για την προστασία από τη γρίπη, τον περιορισμό της και την αποφυγή εξάπλωσή της.
 Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι.
 Αποφεύγουμε γενικότερα συνωστισμό και συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.
 Μεριμνούμε για τακτικό αερισμό των κλειστών χώρων και για το σχολαστικό καθαρισμό τους.
 Οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης να παραμένουν κατ ’ οίκον , μέχρι την αποδρομή των συμπτωμάτων , για να προφυλάσσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
 Αποφεύγουμε επισκέψεις σε ευάλωτους πληθυσμούς , όπως ηλικιωμένους , άτομα με χρόνια νοσήματα .

Εάν υπάρχουν συμπτώματα , απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας ιατρό ή στον παιδίατρό σας.

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos