Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Στο πόσο προβληματική έχει γίνει η χρήση των smartphones στη σύγχρονη κοινωνία εστίασε μία νέα μελέτη ειδικών από τα πανεπιστήμια του Τορόντο και του Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι από 195 χώρες.

Από την εν λόγω έρευνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ αναφορικά με την προβληματική χρήση των smartphones, προκύπτει πως περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο με τρόπο που υποδηλώνει εθισμό.

Παράλληλα, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (7/11) στο International Journal of Mental Health and Addiction, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην προβληματική χρήση των smartphones από τους άνδρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια βαθμολογία 31-33 ήταν αρκετή για να υποδείξει εθισμό στα smartphone. Με βάση αυτό, διαπιστώθηκε ότι το 29-31% του πλανήτη βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έκταση του προβλήματος προκαλεί προβληματισμό αναφορικά με την ψυχική υγεία, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική χρήση του smartphone με μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ύπνου, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD), της κατάθλιψης και του άγχους.

Ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε η έρευνα
Η μελέτη χρησιμοποίησε μια κοινή μέτρηση γνωστή ως «Κλίμακα Εθισμού Smartphone», η οποία ζητά από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν πόσο έντονα συμφωνούν ή διαφωνούν με μια σειρά από 10 δηλώσεις όπως: «Μου λείπει η δουλειά που σχεδίασα λόγω χρήσης smartphone, δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ στην τάξη, ενώ κάνω εργασίες ή ενώ εργάζομαι λόγω χρήσης smartphone».

Η κλίμακα κυμαίνεται από ένα («διαφωνώ απόλυτα») έως έξι («συμφωνώ απόλυτα»), ενώ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες (64%) ήταν γυναίκες με τη μέση ηλικία να είναι κοντά στα 40.

Παράλληλα, το 57% των ερωτηθέντων προέρχονταν από τις ΗΠΑ, το 6% ήταν από τον Καναδά και ένα άλλο 6% ήταν από τη Βρετανία.

Η μελέτη περιλάμβανε συγκρίσεις μόνο από χώρα σε χώρα για εκείνες που είχαν τουλάχιστον 100 συμμετέχοντες στη μελέτη, εκ των οποίων οι 41 πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Όσον αφορά τον λόγο που οι γυναίκες εμφανίζονται ως περισσότερο ευάλωτες στον εθισμό στα smartphones, οι ερευνητές λένε ότι ορισμένες πιθανές εξηγήσεις θα μπορούσαν να είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους περισσότερο για κοινωνικούς σκοπούς, κάτι που θα μπορούσε τελικά να γίνει συνηθισμένο.

Οι γυναίκες έχουν επίσης γενικά υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, λέει η μελέτη, και η κλίμακα μπορεί να καταγράφει «άθελά τους» τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των ανθρώπων.

Σε ποιες χώρες καταγράφεται μεγαλύτερος εθισμός στα smartphones
Οι ερωτηθέντες εντός και γύρω από τη Νοτιοανατολική Ασία ανέφεραν τις υψηλότερες βαθμολογίες, ενώ εκείνοι στην Ευρώπη είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολίτες ορισμένων χωρών της νότιας Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες (34,47 βαθμούς) και η Μαλαισία (34,05 βαθμούς), ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν εθισμό στα smartphones.

Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία, με την Τσεχία να βρίσκεται στην τελευταία θέση με 27,66 βαθμούς, την Ελβετία να συγκεντρώνει 27,88 βαθμούς και την Πορτογαλία 28,07 βαθμούς.

Οι ερευνητές λένε ότι οι κοινωνικοί κανόνες, όπως η διατήρηση στενής επαφής με την οικογένεια και τους φίλους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περισσότερη χρήση smartphone.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, αν και η πανδημία του κορονοϊού πιθανότατα έδωσε μία «ώθηση» στην προβληματική χρήση smartphone, τα δεδομένα θα το είχαν προβλέψει εύκολα.

Όπως σημειώνουν, «αυξάνεται από το 2014 ουσιαστικά όταν αρχίσαμε να το παρακολουθούμε με το συγκεκριμένο μέτρο».

«Είναι πιθανώς υψηλότερο από το συνηθισμένο λόγω του COVID, αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτό εξηγεί κάποια συγκεκριμένα γενικά παγκόσμια ευρήματα που βρήκαμε», συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos