Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Μελέτη ερευνητών από το Penn State, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και τα πανεπιστήμια της Βοστώνης, ρίχνει νέο φως στη σχέση μεταξύ σεξουαλικής ικανοποίησης, αγγειακής υγείας και απόδοσης της μνήμης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2023 στο επιστημονικό περιοδικό Gerontology, υπονοεί ότι η διατήρηση μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «μυστική ασπίδα» κατά της φθοράς της μνήμης.

Την έρευνα κατεύθυναν η Riki Slayday, υποψήφια διδάκτωρ στο Penn State, και ο Dr. Tyler Bell, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Η ομάδα τους ανακάλυψε ότι για τους άνδρες ηλικίας 56 έως 68 ετών, ακόμη και μικρές μειώσεις της στυτικής λειτουργίας σε μια περίοδο 12 ετών συνδέονταν με την επιτάχυνση της απώλειας μνήμης. Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ακόμη και μετά τον έλεγχο για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη νοητική λειτουργία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η υπέρταση. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η σεξουαλική ικανοποίηση φάνηκε να έχει αξία ως πρόγνωση για την απώλεια μνήμης.

Η μελέτη ξεχωρίζει για τη μοναδική εστίασή της στη μικροαγγειακή υγεία -βασικό παράγοντα στην πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο οι γνωστικές μας ικανότητες επιδεινώνονται όσο μεγαλώνουμε. Ενώ οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ των πρωτογενών καρδιαγγειακών παθήσεων και της υγείας του εγκεφάλου, οι Slayday και Bell επικεντρώθηκαν σε μικρότερα, αλλά παρ’ όλα αυτά κρίσιμα αγγεία. Η στυτική λειτουργία στους άνδρες αναδείχθηκε ως ένα ευαίσθητο βαρόμετρο της αγγειακής υγείας και ενδεχομένως της γνωστικής (εγκεφαλικής) υγείας.

Αν και μέχρι στιγμής έχουν επικεντρωθεί σε ασθενείς με στυτική λειτουργία, οι συγγραφείς της μελέτης επεσήμαναν ότι η τρέχουσα έρευνα διερευνά ενεργά τον τρόπο με τον οποίο τα ευρήματα αυτά εφαρμόζονται στις γυναίκες. Όλα αυτά που εξετάζονται είναι παράγοντες όπως οι μεταβολές στη ροή του αίματος που έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη σεξουαλική διέγερση, οι ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση και τα γενικά αναφερόμενα χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Φωτ.: Alexander Grey / Unsplash
Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι αλλαγές στη σεξουαλική υγεία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια για μελλοντικά γνωστικά προβλήματα. Ακριβώς όπως μια προειδοποιητική ένδειξη στο ταμπλό προειδοποιεί τους οδηγούς για πιθανά προβλήματα στο αυτοκίνητο, έτσι και οι αλλαγές στη σεξουαλική υγεία θα μπορούσαν να προκαλέσουν έρευνα για τη γνωστική ευεξία. Οι Slayday και Bell παροτρύνουν τα άτομα να μην απορρίπτουν τις μικρές ανησυχίες τους που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία τους, αλλά να τις συζητούν ανοιχτά με τους γιατρούς για έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση όπου χρειάζεται.

Αυτή η νέα μελέτη ανοίγει μια νέα συζήτηση που συνδέει τη σεξουαλική υγεία με τη γνωστική. Αν και υπάρχουν πολλά να διερευνηθούν ακόμη σχετικά με αυτή τη σχέση, τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τη δυνητική σημασία της σεξουαλικής υγείας ως μέρος μιας ευρύτερης κατανόησης της γνωστικής ευεξίας.

Επιπλέον, οι ερευνητές υπογραμμίζουν την επίδραση της συνολικής ικανοποίησης στη γνωστική λειτουργία. Αντλώντας στοιχεία από μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Psychogeriatrics, σημειώνουν ότι μια αύξηση κατά μία μονάδα στην αξιολόγηση της ικανοποίησης από τη ζωή θα μπορούσε να μεταφραστεί σε 28% μείωση του κινδύνου άνοιας πέντε χρόνια αργότερα. Αυτό αποτελεί υπενθύμιση ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της κατάθλιψης, της κοινωνικής απομόνωσης και της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη γνωστική μας υγεία.

Η έρευνα των Slayday και Bell υπογραμμίζει έντονα την ανάγκη για ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Υποστηρίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση των ενηλίκων, η οποία μπορεί να καθοδηγήσει τα άτομα στη διερεύνηση τρόπων ενίσχυσης της σεξουαλικής τους ικανοποίησης. Δυστυχώς, η εκπαίδευση αυτή συχνά απουσιάζει, αφήνοντας πολλούς ενήλικες να μην γνωρίζουν τις διάφορες πρακτικές που είναι διαθέσιμες για τη βελτίωση των σεξουαλικών τους εμπειριών.

Επιπλέον, αντί για μια απλή ερώτηση ναι ή όχι σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία, υποστηρίζουν την αναγνώριση των λεπτών μεταβολών στη στυτική λειτουργία για την έγκαιρη ανίχνευση και την αποτελεσματική παρέμβαση. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η κατανόηση των «λεπτών αποχρώσεων» σε αυτές τις αλλαγές μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια καλύτερη θεραπεία.

Η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν είναι απλώς μια πηγή ευχαρίστησης -μπορεί επίσης να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας με την πάροδο του χρόνου. Καθώς συνεχίζουμε να διερευνούμε τη σχέση μεταξύ της σεξουαλικής υγείας και της γνωστικής, η ανάγκη για ανοιχτούς διαλόγους, ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση και έγκαιρη παρέμβαση γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Ενώ αναμφίβολα χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να φωτιστεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ σεξουαλικής υγείας και γνωστικής λειτουργίας, το πρωτοποριακό έργο αυτών των ερευνητών καθιστά σαφές ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει -και δεν έχουμε την πολυτέλεια να την αγνοήσουμε.

Πηγή: The Healthy

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos