Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Υποτονική είναι φέτος σε διάφορες περιοχές της χώρας η τουριστική κίνηση για το Πάσχα και με μικρότερες κρατήσεις από την εγχώρια αγορά στα διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα όπως εκτιμούν οι ξενοδόχοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Επειδή ημερολογιακά το Πάσχα πέφτει νωρίτερα, σε σχέση με πέρυσι και πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, η κίνηση -σε γενικές γραμμές- δεν είναι ικανοποιητική και πολλοί ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) κυρίως από Έλληνες τουρίστες, όπως υποστηρίζει η ΠΟΞ.

Στην Αχαΐα ούτως ή άλλως αυτή η περίοδος δεν είναι παραδοσιακά η καλύτερη . Τα Καλάβρυτα είναι χειμερινός προορισμός, ενώ τα παραλιακά μέρη της ανατολικής και δυτικής Αχαΐας κυρίως έχουν προκρατήσεις για το καλοκαίρι μέχρι στιγμής.

Οι δύο νομοί Αχαΐας και Ηλείας έχουν καλό αριθμό προκρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο αναφέρει στο thebest.gr o Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Πρόεδρος επίσης της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας.

Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς επισημαίνει στο thebest.gr ότι η πληρότητα για το Πάσχα είναι γύρω στο 70% και οι προσδοκίες για περισσότερους τουρίστες δεν επιβεβαιώθηκαν. Όπως εξηγεί επειδή το Πάσχα είναι νωρίς και τα Καλάβρυτα χειμερινός προορισμός, περίμεναν καλύτερη κίνηση την Πασχαλινή περίοδο.

Ωστόσο με θετικό πρόσημο και καλύτερα από πέρυσι έκλεισε η χειμερινή σεζόν για τα Καλάβρυτα.

Κατά μέσο όρο οι τιμές σε ένα δίκλινο κυμαίνονται γύρω στα 65 με 70 ευρώ.

Μειωμένη σύμφωνα με πληροφορίες είναι αυτή την περίοδο, σε σχέση με πέρυσι και η κίνηση στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αντιθέτως, πολύ καλά τα πηγαίνει η Αρκαδία ενόψει Πάσχα. Όπως εξήγησε στο thebest.gr o Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας,χωριά όπως η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια αλλά και το Λεωνίδιο παρουσιάζουν πληρότητες άνω του 90% και έως και 100%. Αυτό που τους προβληματίζει είναι περισσότερο η κίνηση μετά το Πάσχα και μέχρι το καλοκαίρι, όπου παρουσιάζεται «κοιλιά».

Γενικότερα, αναφέρει ο κ. Μαρινάκος υπάρχουν περιοχές της Πελοποννήσου όπου τη φετινή πασχαλινή περίοδο οι τουρίστες θα είναι λίγότεροι από πέρυσι, λόγω και του γεγονότος ότι το Πάσχα είναι νωρίς.

Επίσης εκτιμά ότι, το γεγονός πως δεν συνέπεσε το καθολικό με το ορθόδοξο Πάσχα επηρέασε αρνητικά, ενώ παραδοσιακά οι πτήσεις από το εξωτερικό για την Ελλάδα, με γκρουπ τουριστών, ξεκινάνε από τα μέσα Απριλίου και μετά.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Εξαίρεση αποτελούν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου ήδη παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Στα θετικά της φετινής τουριστικής σεζόν συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα (συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Καβάλα και λιγότερο η Χαλκιδική) αναμένεται να δεχθεί αρκετούς επισκέπτες από βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία κυρίως).

Στη Θεσσαλονίκη, η τουριστική κίνηση παρουσιάζεται «πεσμένη» συγκριτικά με πέρυσι, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις ορεινές περιοχές της χώρας σε σχέση με τις νησιωτικές.

Στους παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς όπως είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη, η Πάτμος και αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, ο αριθμός των κρατήσεων εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΞ, ο μέσος όρος διαμονής του Έλληνα ταξιδιώτη μειώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις στις δύο διανυκτερεύσεις (Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα). Οι τιμές ξεκινούν κατά μέσο όρο από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (περιλαμβάνουν προαιρετική έξτρα χρέωση για τα πασχαλινά γεύματα) και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Pin It

ZAFEIROPOULOS KARTA NEW5