Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ετάρτη 10 Απριλίου 2024, ώρα 19:00 στη Βιβλιοθήκη Πύργου

 

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας προχωρά σε μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί να ενισχύσει τις τοπικές ταυτότητες και να ενθαρρύνει την καταγραφή πτυχών της τοπικής ζωής, του παρελθόντος και του παρόντος της κοινωνίας μας, σε οπτικοακουστική ή κινηματογραφική μορφή.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η αξία της δημιουργίας και χρήσης των ψηφιακών αποθετηρίων ιστορικού περιεχομένου για την κοινότητα αλλά και για την ιστορική έρευνα από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Έλλη Λεμονίδου, η αξιοποίηση του αρχειακού υλικού της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου από την διευθύντριά της Νίκη Κατσιάπη, ενώ θα προβληθεί ενδεικτικό αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ, Κώστας Κορρές.

Το υλικό που θα παρουσιαστεί, αποτελεί μονάχα μια ψηφίδα μπροστά στον πλούτο δυνατοτήτων που αναπτύσσονται αν αξιοποιήσουμε συλλογικά αυτό το εργαλείο. Μέσω του Ψηφιακού Αποθετηρίου, το Φεστιβάλ απευθύνεται σε κάθε μέλος της τοπικής κοινωνίας, όπως και την εκπαιδευτική κοινότητα, που μπορεί να επιθυμεί να καταγράψει μαρτυρίες και να τις αναδείξει. Προτρέπουμε να το πράξουν και δεσμευόμαστε πως θα ενισχύσουμε κάθε τέτοια προσπάθεια με κάθε δυνατό τρόπο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και συνδιοργανώνεται με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και το Νεανικό Πλάνο.

Pin It

symposio 1

symposio 1