Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Μια ωοθηκική κύστη είναι οποιοσδήποτε σχηματισμός με λεπτά τοιχώματα και συνήθως γεμάτος με υγρό υλικό, ο οποίος εντοπίζεται μέσα ή στην επιφάνεια της μίας ή και των δύο ωοθηκών. Συνήθως, πρόκειται για ακίνδυνους ασυμπτωματικούς σχηματισμούς που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και δεν είναι τίποτε άλλο από ωοθυλάκια τα οποία δεν κάνουν ωορρηξία τη σωστή χρονική στιγμή.

Αυτά τα θυλάκια μεγαλώνουν από τα περίπου 2 εκατοστά που συνήθως γίνεται η ωορρηξία έως και τα 4 εκατοστά μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ώσπου τελικά κάνουν μια σταδιακή ρήξη και απορροφούνται. Βέβαια υπάρχουν και άλλου είδους κύστεις που δε θα αναλυθούν εδώ.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Αν και η πλειοψηφία των ωοθηκικών κύστεων δεν δίνουν συμπτώματα τα κυριότερα είναι τα ακόλουθα:

Αίσθημα πόνου στο κάτω μέρος της κοιλιάς

Συχνοουρία σε περίπτωση που υπάρχει πίεση της ουροδόχου κύστης από την κύστη της ωοθήκης ή αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης

Αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά, φουσκώματα

Ανωμαλίες στον φυσιολογικό κύκλο της γυναίκας (ακανόνιστη περίοδος, έντονη ή και ελαφριά αιμόρροια σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου)

Προβλήματα γονιμότητας

Δυσπαρευνία, δηλαδή πόνο στην επαφή

Επιπλακείσες κύστεις μπορεί να συνοδεύονται από συμπτώματα έντονου πόνου που αφορούν στη ρήξη μιας κύστης ή λόγω συστροφής της ωοθήκης μέσα στην πύελο.

Η πιθανή ρήξη μίας κύστης συνοδεύεται συνήθως από οξύ και μερικές φορές έντονο πόνο, ο οποίος τυπικά υποχωρεί αυτόματα μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες. Αντίθετα στη συστροφή, ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος και δεν υποχωρεί, είναι παρόμοιος με αυτόν της σκωληκοειδίτιδας . Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αντιμετώπιση είναι υπερεπείγουσα λαπαροσκόπηση και προσπάθεια διόρθωσης της συστροφής, πριν η ωοθήκη ή και η σάλπιγγα νεκρωθούν και χρειαστεί η ολική αφαίρεση τους.

Πρέπει να τονιστεί ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις ωοθηκικών κύστεων που πρωτοεμφανίζονται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Στην περίπτωση αυτή, αν και οι κύστες μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικές και να ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης, εντούτοις μπορεί να είναι δυνητικά κακοήθεις, οπότε χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και παρακολούθησης.

Διάγνωση των ωοθηκικών κύστεων

Η διάγνωση σήμερα γίνεται κατά αποκλειστικότητα με την βοήθεια του διακολπικού υπερηχογραφήματος. Το ιστορικό και η κλινική εξέταση θέτουν τις υποψίες για τη διάγνωση. Στη διάθεση των ειδικών υπάρχουν επίσης η αξονική ή μαγνητική τομογραφία και ο έλεγχος Doppler.

Πότε πρέπει να απευθυνόμαστε σε γιατρό, τρόποι παρακολούθησης και αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση των ωοθηκικών κύστεων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: τον τύπο και το μέγεθός τους (εάν είναι πιθανόν να υποστραφούν ή όχι), το αν δίνουν συμπτώματα ή όχι, την ηλικία και επιθυμία της γυναίκας για μελλοντική τεκνοποίηση.

Στην αρχή, αρκεί πολλές φορές η παρακολούθηση των κύστεων από τον γυναικολόγο, προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανότητα υποστροφής της κύστης.

Πραγματοποιείται συνήθως υπερηχογραφικόςέλεγχος. Σε ωοθηκικές κύστες που δεν υποστρέφουν ή είναι μεγάλου μεγέθους ή προκαλούν έντονα συμπτώματα, συστήνεται ως λύση η χειρουργική τους αφαίρεση σχεδόν πάντα με λαπαροσκόπηση.

Τηλ: 2622029655, κιν: 6981752040 και στην ιστοσελίδα μας

www.digalatis.gr

Γαλάτης Π. Διονύσιος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας

Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos