Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Γράφει ο Θεόδωρος Θεοδωρακόπουλος* -  Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου. Είναι ένας πολύ συχνός και θανατηφόρος καρκίνος και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 5000 άτομα νοσούν κάθε χρόνο και 2500 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

Στα αρχικά στάδια δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Όταν προχωρήσει η νόσος τότε μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία στα κόπρανα, δυσκοιλιότητα, διάρροιες, εναλλαγές κενώσεων, αναιμία, ανορεξία, απώλεια βάρους κ.α. Οι περισσότεροι καρκίνοι ξεκινούν από μια μικρή καλοήθη βλάβη που λέγεται πολύποδας. Ο πολύποδας σχεδόν ποτέ δεν έχει συμπτώματα. Όταν παραμείνει ένα πολύποδας στο έντερο μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει κακοήθης.

Ποιοι πρέπει να κάνουν κολονοσκόπηση.

Υπάρχουν δυο πληθυσμιακές ομάδες που μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο παχέος εντέρου. Η πρώτη ομάδα είναι, η ομάδα μέσου κινδύνου, δηλαδή άτομα ηλικίας 50 ετών ή μεγαλύτερα, χωρίς παράγοντες κινδύνου και χωρίς συμπτώματα οι οποίοι πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση. Η δεύτερη ομάδα είναι η ομάδα υψηλού κινδύνου. Σε αυτή την ομάδα η πρόληψη ξεκινάει σε μικρότερη ηλικία. Εδώ ανήκουν άτομα που στην οικογένεια τους υπάρχουν συγγενείς 1ου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου και άτομα που πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, σε παχύσαρκους, καπνιστές και σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ερυθρού κρέατος.

Με ποιες μεθόδους γίνεται ο έλεγχος:

Ο έλεγχος γίνεται με την κολονοσκόπηση , το βαριούχο υποκλυσμό διπλής αντίθεσης και με την αξονική κολονοσκόπηση.

Τι πρέπει να θυμόμαστε:

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πολύ συχνός αλλά μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Στους περισσότερους εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει κανένα ιστορικό ή προειδοποίηση. Μείωση της κατανάλωσης ζωικού λίπους και εφαρμογή της μεσογειακής δίαιτας. Διακοπή του καπνίσματος, περιορισμό του αλκοόλ, έλεγχο του σωματι κού βάρους και καθημερινή σωματική άσκηση.

*Ο Θεόδωρος Θεοδωρακόπουλος είναι Ιατρός γαστρεντερολόγος - μεταπτυχιακό στην διοίκηση μονάδων υγείας - Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών - Εξειδίκευση στην ηπατολογία και στην ενδοσκοπική χολλαγγειοπαγκρεατογραφία - και από το 2007 εκπαιδευτής στο κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos