Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Ο πόνος στον αυχένα μας, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι συχνά ένα ακόμα σύμπτωμα της εποχής, το οποίο δεν κρύβει συνήθως κάποια σοβαρή παθολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι η αίσθηση ενός άκαμπτου αυχένα και ο έντονος πόνος προκύπτουν τις πιο πολλές φορές μετά από μια μέρα γεμάτη στρες και απρόοπτα ή στο τέλος πολύωρης εργασίας. Τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά;

Ο αυχένας αποτελεί το στήριγμα της κεφαλής και επιτρέπει όλες τις κινήσεις αυτής. Καταπονείται συχνά με διάφορους τρόπους και δημιουργεί ενοχλητικά συμπτώματα όπως : δυσκαμψία, ζαλάδα, πόνο στην περιοχή που εκτείνεται πολλές φορές προς την κεφαλή, την ράχη, τον ώμο τα άνω άκρα ενώ συνοδεύεται πολλές φορές με μουδιάσματα.

Τα αίτια διακρίνονται σε:

Α. Παθολογικά :

1.Αυχενική δισκοπάθεια - δισκοκήλη

2.Σπονδυλαρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

3.Σπονδυλολίσθηση που μπορεί να είναι τραυματική ή εκφυλιστική.

4.Μικροτραυματισμοί από κακή στάση, από λανθασμένη γυμναστική από απότομες κινήσεις.

5.Μυικοί σπασμοί από τραυματισμούς ή από εναλλαγές της θερμοκρασίας(ψύξεις).

Β. Στρές : ψυχολογικά προβλήματα και εντάσεις πολλές φορές εκδηλώνονται στον αυχένα.

Πότε επισκεπτόμαστε τον ιατρό

Όταν τα συμπτώματα είναι καθημερινά και η ένταση τους μεγάλη πρέπει να συμβουλευτούμε τον Ορθροπαιδικό.

Ανάλογα με το ιστορικό του καθενός και την κλινική εξέταση ο Ιατρός θα προχωρήσει σε περεταίρω διερεύνηση μέσω απεικονιστικών ελέγχων (απλή ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία) και πιθανές αιματολογικές εξετάσεις.

Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος και τεθεί η σωστή διάγνωση θα χορηγηθεί και η ανάλογη θεραπεία.

Η θεραπευτική αγωγή μπορεί να είναι συντηρητική με την βοήθεια κολάρου και φαρμάκων (αντιφλεγμωνώδη, μυοχαλαρωτικά, αντικαταθλιπτικά) καθώς και με νέες αγωγές όπως ενέσιμο κολλαγόνο, ή χειρουργική θεραπεία (δισκεκτομή ,σπονδυλοδεσία).

Οπωσδήποτε την θεραπεία πρέπει να ακολουθεί η φυσικοθεραπεία καθώς και η αποκατάστασή η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι στο να διατηρήσει τον αυχένα σε καλή κατάσταση χωρίς να ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον.

Η αποκατάσταση αποτελείται από σημαντικά κομμάτια όπως : η σωστή εκγύμναση της πάσχουσας περιοχής(κολύμβηση, pilates, γυμναστήριο) οι σωστές και καθημερινές διατάσεις της περιοχής, η σωστή θέση του σώματος στον εργασιακό χώρο, η αποφυγή άρσης βάρους, η αποφυγή θερμοκρασιακών μεταβολών, η στάση βαδίσματος καθώς και ο σωστός και καλός ύπνος (μαξιλάρι, στρώμα).

Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός / Τραυματολόγος, Συνεργάτης του θεραπευτηρίου "Ολύμπιον", Ελ.Βενιζέλου και Αθ. Διάκου Αμαλιάδα, 2622024522, 6977695484

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos