Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

(Είναι μεταφρασμένο απόσπασμα από ένα από τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα από γιατρούς στον κόσμο.) Ένα νέο υγιές ζευγάρι έχει πιθανότητα να συλλάβει τον πρώτο μήνα 25-30% με συστηματικές βέβαια επαφές. Στο τέλος του πρώτου έτους 85% των ζευγαριών έχουν επιτύχει. Το υπόλοιπο 15% θεωρείται υπογόνιμο.

Μια πρόσφατη μελέτη καταλήγει στα εξής συμπεράσματα όσων αφορά στην επίδραση στη γονιμότητα κάποιων βασικών ουσιών που υπάρχουν στις τροφές.
Βιταμίνη D. Πολύ χαμηλές τιμές βιταμίνης D κάτω από 20 ng/mL συνδέονται με μεγαλύτερο ρίσκο αποβολής και κάποιες αναφορές δείχνουν ότι επίπεδα πάνω από 30 ng/mL φέρνουν περισσότερες πιθανότητες σύλληψης σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το ίδιο και με το φυλλικό οξύ, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδειχτεί πλήρως.
Υδατάνθρακες. Καταναλώνοντας λιγότερους ελέγχουμε καλύτερα το σάκχαρό μας και ιδιαίτερα σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, παίζει σημαντικό ρόλο στο να κάνουν καλή ωορρηξία.
Αύξηση των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων δείχνει καλύτερα ποσοστά επίτευξης υγιών κυήσεων. Η κατανάλωση ψαριού σχετίζεται με θετική επίδραση στη γονιμότητα.
Γενικά μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο και ελαιόλαδο προτιμάται σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας.
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει ωστόσο να αντικαθιστούν τις τροφές, καθώς ο τρόπος απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών διαφέρει και δεν έχουν το ίδιο καλό αποτέλεσμα ακόμα και αν λαμβάνονται σε ικανοποιητικές ποσότητες.
Επίσης σημαντική για τη γονιμότητα είναι και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος, αφού η παχυσαρκία επηρεάζει πολλές φορές αρνητικά την ωορρηξία.
Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να αποφεύγονται το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ και η υπερβολική κατανάλωση καφείνης.

Για πληροφορίες τηλ: 26220.29.655, κιν: 698.175.2040
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

 

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos