Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Η ενημέρωση σχετικά με τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ακόμη μέχρι και σήμερα ελλιπής, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να φοβούνται να τα πάρουν, ακόμα και όταν τα χρειάζονται. Παρακάτω σχολιάζουμε και καταρρίπτουμε μερικούς μύθους σχετικά με τη χρήση των αντισυλληπτικών.


Όταν παίρνεις αντισυλληπτικά παίρνεις κιλά

Με βάση τις τελευταίες μελέτες δεν έχει αποδειχθεί αύξηση του βάρους σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Μία ήπια κατακράτηση που μπορεί να εμφανιστεί σε ένα μικρό ποσοστό, υποχωρεί με τη διακοπή ή αλλαγή του σκευάσματος. Αν μία γυναίκα παίρνει κιλά κατά τη λήψη αντισυλληπτικού θα πρέπει να αναζητήσει άλλους λόγους γιαυτό.

Δεν χρειάζονται τα αντισυλληπτικά αν θηλάζεις

Κατά το θηλασμό στην πλειοψηφία των γυναικών δεν εμφανίζεται έμμηνος ρύση, δίνοντας λανθασμένα την εντύπωση ότι δεν μπορούν να μείνουν έγκυες. Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να υπάρξει ωορρηξία και εγκυμοσύνη κατά το θηλασμό, γιαυτό και συνίσταται επαρκής αντισύλληψη, με το ανάλογο βέβαια σκεύασμα που ενδείκνυται σε αυτήν την περίπτωση.

Τα αντισυλληπτικά προκαλούν καρκίνο

Έχουν γίνει πολλές μελέτες πάνω στο θέμα και έχουν δείξει ότι είναι απόλυτα ασφαλή και μάλιστα μειώνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων καρκίνων, όπως του παχέος εντέρου, της ωοθήκης και του ενδομητρίου. Ακόμα και στον καρκίνο του μαστού που έχει γίνει μεγάλο θέμα, δε φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο, ωστόσο αν μία γυναίκα έχει ήδη καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους στο μαστό τα αποφεύγουμε.

Το να παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια για μεγάλο διάστημα θα σε δυσκολέψει να μείνεις έγκυος στο μέλλον

Δεν ισχύει ούτε αυτό, μάλιστα φαίνεται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης να αυξάνονται μετά την παύση της λήψης των χαπιών.

Το σώμα σου χρειάζεται διάλειμμα από τα αντισυλληπτικά

Ο μόνος λόγος να διακόψετε τα αντισυλληπτικά είναι μόνο κάποιο πρόβλημα υγείας ή η επιθυμία εγκυμοσύνης, αλλιώς μπορείτε να τα παίρνετε για πολλά χρόνια αδιάλειπτα.

Θρομβώσεις/Θρομβοφιλία ή ιστορικό θρόμβωσης/θρομβοφιλίας.
Ο συνολικός απόλυτος κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης ανά 100.000 γυναίκες είναι περίπου 60, σε σύγκριση με 30 για γυναίκες που δεν λαμβάνουν τα αντισυλληπτικά, δηλαδή είναι ελαφρώς αυξημένος, ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις αντενδείκνυνται. Δεν υπάρχει όμως και λόγος να τρομοκρατούνται οι γυναίκες ότι θα πάθουν θρόμβωση.


Για πληροφορίες τηλ: 26220.29.655, κιν: 698.175.2040
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

 

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos