Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Από τον Γαλάτη Π. Διονύσιο , Μαιευτήρα ΓυναικολόγοΣτην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για νόσημα αλλά για φυσιολογική παραλλαγή.Παρατηρείται τουλάχιστον στο 68% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Πρόκειται για την Ινοκυστική μαστοπάθεια και  τον πόνο στο μαστό

Ποια τα κυριότερα συμπτώματα;

Φυσιολογικά κατά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, το στήθος διογκώνεται και στη συνέχεια επανέρχεται στο αρχικό του μέγεθος. Αυτή η κυκλική του μεταβολή οφείλεται στην ορμονική διέγερση των μαστών που οδηγεί σε διόγκωση και σε κατακράτηση υγρών. Ως επακόλουθο, το στήθος είναι οιδηματώδες (πρησμένο), επώδυνο στην ψηλάφηση, ευαίσθητο και γεμάτο με μικρές μάζες σαν χάντρες, στην περίπτωση που η γυναίκα έχει ινοκυστική μαστοπάθεια. Συνήθως ο πόνος εμφανίζεται και στους δύο μαστούς, ενώ πολλές γυναίκες πονούν τόσο που είναι αδύνατο ακόμα και να αγγίξουν το στήθος τους. Κάποιες γυναίκες έχουν μόνο ένα αίσθημα βάρους και κάποιες αίσθημα καύσου. Τα συμπτώματα ενισχύονται χαρακτηριστικά κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορρυσιακού κύκλου και φτάνουν στη μέγιστη έντασή τους τις τελευταίες ημέρες πριν από την περίοδο. Στη συνέχεια, παρουσιάζουν ύφεση και ο κύκλος ξαναρχίζει.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο γυναικολόγος σας θα μπορέσει να θέσει τη διάγνωση με απλή κλινική εξέταση των μαστών. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται μέσω υπερηχογραφήματος των μαστών. Η μαστογραφία σε έντονες ινοκυστικές αλλαγές δεν είναι πάντα διαγνωστική και πρέπει να συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση με υπερηχογράφημα των μαστών.

Υπάρχει σχέση της ινοκυστικής μαστοπάθειας με τον καρκίνο του μαστού;

Δυστυχώς σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει. Παθολογοανατομικές αποδείξεις και επιδημιολογικά δεδομένα συμφωνούν με την άποψη, πως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην ινοκυστική μαστοπάθεια και τον καρκίνο του μαστού. Σε ορισμένες λοιπόν επίμονες κλινικά και ύποπτες υπερηχογραφικά ή ακτινολογικά περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η βιοψία (για τον ακριβή ιστολογικό καθορισμό της αλλοίωσης).

Συμπερασματικά οι γυναίκες με ινοκυστική μαστοπάθεια κατατάσσονται στην ομάδα σχετικά υψηλότερου κινδύνου και πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά.

Αντιμετώπιση πόνου στους μαστούς

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται κατ' αρχάς η απομάκρυνση των παραγόντων που προδιαθέτουν στη νόσο. Έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες του κύκλου, η κατανάλωση καφέ, τσαγιού, σοκολάτας, ανθρακούχων αναψυκτικών και τροφίμων που ευνοούν την κατακράτηση υγρών όπως οι αλμυρές τροφές (αλλαντικά, παστά κ.ά.). Μία ισορροπημένη διατροφή με πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες, η καλή φυσική κατάσταση και η ελάττωση του στρες μπορούν να μειώσουν την έντονη ευαισθησία των μαστών.

Όταν παρ' όλα αυτά ο πόνος είναι έντονος, μπορεί να βοηθήσει η χορήγηση ήπιων αντιφλεγμονωδών αναλγητικών, η τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων (κομπρέσες) και η καλή υποστήριξη των μαστών με σωστό στηθόδεσμο στο σωστό μέγεθος. Πολλές γυναίκες ανακουφίζονται με την επάλειψη των μαστών με φυτικά εκχυλίσματα (π.χ. PrimroseOil).

Συχνά το πρόβλημα βελτιώνεται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Ω3 και Ω6 λιπαρά (λίπος σολωμού ή τόνου) και βιταμινών Ε και Β6. Επίσης ορμονικά σκευάσματα μπορούν να προκαλέσουν ύφεση των συμπτωμάτων, σε πιο βαριές περιπτώσεις.

Συμπερασματικά :

Η γυναίκα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των επώδυνων μαστών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβάται ότι μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού πιο εύκολα από άλλες γυναίκες, ενώ αυτό που θα πρέπει να εφαρμόζει με συνέπεια είναι η σωστή πρόληψη με αυτοεξέταση των μαστών μία φορά το μήνα και υπερηχογράφημα μαστών μία φορά το χρόνο αν είναι κάτω των 40 ετών. Σε γυναίκες πάνω από 40 ετών συνιστάται επιπρόσθετα η μαστογραφία μία φορά τον χρόνο.

Αποφύγετε το άγχος και προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε θετικά εκείνες τις ημέρες. Να θυμόσαστε ότι η ινοκυστική μαστοπάθεια δεν είναι νόσος, αλλά μία κατάσταση με την οποία θα πρέπει να μάθετε να ζείτε. Μην αμελείτε, ψηλαφείστε το στήθος σας και θα μάθετε να ξεχωρίζετε τη φυσιολογική υφή του. Έτσι, θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε εγκαίρως οποιαδήποτε μεταβολή και να την αναφέρετε στο γυναικολόγο σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό γυναικολόγο σε θέματα μαστού για τον υπόλοιπο τακτικό έλεγχο. Και μην ξεχνάτε : η πρόληψη παραμένει ο σπουδαιότερος παράγοντας για την υγεία όλων μας.

Για πληροφορίες 26220. 29.655, κιν: 698.175.2040 και στην ιστοσελίδα μας

www.digalatis.gr

Γαλάτης Π. Διονύσιος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας

Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos