Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Μας προειδοποιεί η υπέρταση; Από ποιες ηλικίες μπορεί να εμφανιστεί; Τι πρέπει να προσέχουμε και τι πρέπει να αλλάξουμε στη ζωή μας από την στιγμή που γίνει διάγνωση; Ο Γιώργος Παναγούλιας, Ειδικός Καρδιολόγος, στον οποίο το ilidakampos έθεσε τα παραπάνω ερωτήματα μας δίνει τις απαντήσεις

Τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης αποτελούν το κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την παγκόσμια υγεία. Οι φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης για άτομα χωρίς διαβήτη ή βλάβη στην καρδιά ή στον εγκέφαλο είναι μικρότερη από 140mmHg η συστολική (μεγάλη) και μικρότερη από 90mmHg η διαστολική (μικρή).

Τα όρια της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης διαρκώς μεταβάλλονται, με τάση να ελαττώνονται. Η τάση σήμερα είναι η συστολική (μεγάλη) πίεση να μην υπερβαίνει τα 120mmHg και η διαστολική (μικρή) τα 80mmHg. Το γεγονός αυτό προκύπτει από μελέτες που αποδεικνύουν ότι η μικρότερη πίεση, έστω και μέσα στα φυσιολογικά όρια, προδιαθέτει για μακροβιότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την καλή λειτουργία της καρδίας και των νεφρών καθώς και από την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αρτηριών.Η υπέρταση είναι ύπουλη πάθηση γιατί δεν σε προειδοποιεί. Δεν έχει πάντα συμπτώματα. Μπορείς να ζεις μαζί της και να μην το ξέρεις. Μετά την ηλικία των 40 το ποσοστό αυτό μεγαλώνει και μετά τα 60 ένας στους δύο πάσχει από υπέρταση.

Επειδή η πάθηση αυτή δεν έχει προειδοποιητικά συμπτώματα φθείρει τον οργανισμό μας αθόρυβα και σταδιακά προκαλεί το 60% των καρδιακών επεισοδίων, το 77% των εγκεφαλικών επεισοδίων, το 74% της καρδιακής ανεπάρκειας και το 25% της νεφρικής ανεπάρκειας. Επιπλέον δημιουργεί αλλοιώσεις στο βυθό του αμφιβληστροειδούς καθώς και αιμορραγίες στον οφθαλμό

Στο 90% των περιπτώσεων της υπέρτασης δεν υπάρχει αιτιολογία και χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής. Πριν καταλήξει ο γιατρός στην διάγνωση της ιδιοπαθούς υπέρτασης πρέπει να αποκλεισθούν παθήσεις που δημιουργούν υπέρταση. Αυτή λέγεται δευτεροπαθής υπέρταση (10% των περιπτώσεων) και οφείλεται κυρίως σε νόσους όπως ο πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός, νεφροπάθεια, φαιοχρωμοκύττωμα, στένωση ισθμού αορτής και ορισμένες πιο σπάνιες παθήσεις.

Για να γίνει η διάγνωση της υπέρτασης πρέπει να γίνει σωστά η μέτρηση της πίεσης.Πρέπει να είμαστε χαλαροί για 5 λεπτά, σε ήρεμο περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει πολύ ζέστη ή κρύο, να μην έχουμε πιεί καφέ, καπνίσει ή κουραστεί την προηγούμενη ώρα. Καλύτερα να γίνουν 2 μετρήσεις την ημέρα, πρωί-βράδυ.Για σιγουριά κάνουμε 2-3 μετρήσεις (με 2 λεπτά απόσταση μεταξύ τους).

Την πρώτη φορά μετράμε την πίεση και στα δύο χέρια. Αν μετά από πολλές μετρήσεις στο ιατρείο και το σπίτι δεν είμαστε σίγουροι για την διάγνωση της υπέρτασης (π.χ υπέρταση λευκής μπλούζας)τοποθετούμε μια συσκευή για 24ωρη παρακολούθηση (HOLTER ΠΙΕΣΗΣ 24ΩΡΟΥ).

Όταν διαγνωστεί η υπέρταση πρέπει να γίνουν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις (αιματοκρίτης, σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλικερίδια, κάλιο, νάτριο, ουρικό οξύ, ουρία, κρεατινίνη, γενική ούρων), Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Υπερηχογράφημα καρδίας, βυθοσκόπηση και ορισμένες άλλες εξετάσεις αν υπάρχει υποψία δευτεροπαθούς υπέρτασης.

Πριν αρχίσει τη φαρμακευτική αγωγή ο υπερτασικός πρέπει να αλλάξει το τρόπο ζωής του και τη διατροφή του. Το αλάτι και τα αλμυρά φαγητά πρέπει να αποφεύγονται. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη ελαττώνοντας 3 γραμμάρια αλάτι ημερησίως, ελαττώθηκαν κατά 60.000 οι περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου, κατά 32.000 τα εγκεφαλικά επεισόδια και κατά 54.000 τα εμφράγματα μυοκαρδίου όπως και οι θάνατοι από διάφορες παθολογικές αιτίες κατά 44.000 ετησίως.

Η ελάττωση του αλατιού στα φαγητό θεωρείται ισάξια της διακοπής του καπνίσματος, του αδυνατίσματος και της φαρμακευτικής αγωγής, που στοχεύει στη μείωση της υπέρτασης και της υπερλιπιδαιμίας. Αν αποτύχει ο υγιεινοδιαιτητικός τρόπος ρύθμισης της υπέρτασης αρχίζουμε φαρμακευτική αγωγή.

Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι η αλλαγή τρόπου ζωής (διακοπή άλατος και καπνού, μείωση αλκοόλ, μείωση λιπαρών, μείωση σωματικού βάρους και περπάτημα)και η σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή έχουν μειώσει τις σοβαρές επιπλοκές της υπέρτασης και έχουν διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής και μακροβιότητας

 

Γιώργος Παναγούλιας Ειδικός Καρδιολόγος

Γαστούνη τηλ 2623033222, κιν. 6973740519

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos