Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Υπολογίζεται ότι 1 στους 4 ενήλικες ηλικίας 65-74 ετών έχουν βαρη Η αναλογία αυτή γίνεται 1 στους 2 για τις ηλικίες άνω των 75 ετών.

gouzelis tasos

Του Αναστάσιου Γουζέλη , Χειρουργού ΩΡΛ
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι ενήλικες με πτώση ακοής είναι πιθανότερο να αναπτύξουν την νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με άτομα τα οποία έχουν φυσιολογική ακοή. Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι άτομα με μικρή πτώση ακοής έχουν 2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται σε 3 φορές με μετρίου βαθμού βαρηκοΐα και 5 φορές με σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε σχέση της άνοιας με την βαρηκοΐα στο 36% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι ερευνητές θεωρούν ότι πίσω από τις 2 αυτές παθήσεις (άνοια και βαρηκοΐα) κρύβεται μια κοινή παθολογία, ή ότι η μειωμένη ακοή μπορεί να υποχρεώνει τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων να αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του για την επεξεργασία των ήχων, σε βάρος της μνήμης και της σκέψης. Επίσης η κοινωνική απομόνωση που οδηγεί άτομα τα οποία έχουν πτώση ακοής αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η πτώση ακοής εκτός από παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, αποτελεί και παράγοντα επιδείνωσης των συμπτωμάτων σε περιπτώσεις που αυτές προϋπάρχουν.
Πραγματοποιήθηκε μελέτη, η οποία και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of American Geriatrics Society, σε 114.862 εθελοντές. Οι εθελοντές είχαν ηλικία 66 ετών και άνω. Όλοι είχαν διαγνωσθεί με πτώση ακοής. Λίγο περισσότερο από το 11% των γυναικών και το 13% των ανδρών χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας. Τρία χρόνια μετά τη διάγνωση της απώλειας της ακοής, οι εθελοντές που φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας είχαν:
• 18% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει άνοια.
• 11% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη.
• 13% λιγότερες πιθανότητες πτώσης.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Elliam Malumoudi, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, δήλωσε ότι: «η διόρθωση της απώλειας ακοής είναι μια παρέμβαση, η αποτελεσματικότητα της οποίας υποστηρίζεται από τα επιστημονικά δεδομένα. Ελπίζουμε η μελέτη μας να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς να το συνειδητοποιήσουν, ώστε να αρχίσει ο κόσμος να φορά συχνότερα ακουστικά βαρηκοΐας».
Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη για έλεγχο της ακοής στους ενήλικες με σκοπό τον πρώιμο εντοπισμό πιθανής βαρηκοΐας, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Ο έλεγχος της ακοής είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που γίνεται στο ΩΡΛ ιατρείο. Σε περίπτωση διάγνωσης βαρηκοΐας, ο ασθενής πρέπει να προβεί άμεσα σε αποκατάσταση της ακοής του με την χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Η επιδείνωση της βαρηκοΐας είναι τόσο αργή με το πέρασμα του χρόνου, ώστε εύκολα περνάει απαρατήρητη. Οι περισσότεροι ασθενείς εξακολουθούν να ακούν ήχους και έτσι συνήθως σκέφτονται πως το πρόβλημα είναι ότι οι άλλοι δεν μιλούν αρκετά δυνατά και καθαρά. Σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και την επιδείνωση της ακοής οι ασθενείς απομονώνονται κοινωνικά. Οι ασθενείς με βαρηκοΐα μπορεί να προστατεύσουν σημαντικά την νοητική και την ψυχική τους υγεία, εάν φροντίσουν να την αντιμετωπίσουν με τα κατάλληλα γι΄ αυτούς ακουστικά.

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos