Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται μια σχετική αύξηση της κολπίτιδας από μύκητες στις γυναίκες. Κατά καιρούς οι μύκητες πολλαπλασιάζονται υπέρμετρα και τότε δημιουργούν εικόνα φλεγμονής ( μυκητιασική κολπίτιδα) και ίσως (όχι απαραίτητα) και τα ανάλογα συμπτώματα: κνησμός εσωτερικός αλλά και εξωτερικά στο δέρμα του αιδοίου, αίσθημα καύσου και ερεθισμού, λευκωπές άοσμες εκκρίσεις- σαν ‘κομμένο’ γάλα.

Εξωτερικά το δέρμα μπορεί να κοκκινίσει και να υπάρχει έντονος ερεθισμός κατά την τριβή της επαφής ή και κατά την ούρηση.

gynaika thalassa

Οι μύκητες μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση εξαιτίας:

Σεξουαλικής μετάδοσης από μύκητες του συντρόφου- οι δε άντρες επειδή έχουν ξηρότερη ανατομική περιοχή, έχουν σπανιότερα συμπτώματα. Πάντως η σεξουαλική μετάδοση δεν είναι συχνή και αγωγή συντρόφου επιβάλλεται μόνο αν εκείνος παρουσιάζει συμπτώματα.
Λήψη πρόσφατης αντιβίωσης από τη γυναίκα: τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα μικρόβια της χλωρίδας, όχι όμως τους μύκητες- έτσι οι μύκητες βρίσκουν ευκαιρία και καταλαμβάνουν τον ‘κενό χώρο’ στον κόλπο.
Στρες και καταπόνηση του οργανισμού, σωματική (ασθένεια) ή και ψυχολογική.
Οι υψηλές θερμοκρασίες- εφαρμοστά εσώρουχα, συνθετικά ρούχα, η ζέστη της καλοκαιρινής περιόδου- ευνοούν τους μύκητες.
Μια διαταραχή στη ρύθμιση του σακχάρου, που αποτελεί και προδιάθεση για διαβήτη στο μέλλον. Οι μύκητες που επιμένουν συχνά μπορεί να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση διαβήτη σε πολύ πρώιμα στάδια.

Διάγνωση

Η κλινική εξέταση, η μέτρηση της οξύτητας του κόλπου και τελικώς η καλλιέργεια κολπικού υγρού επιβεβαιώνουν τη διάγνωση. Συχνά οι μύκητες προκαλούν μικτή κολπίτιδα σε συνεργασία με κάποιο μικρόβιο και η χορήγηση μόνον αντιμυκητιασικού δε θα λύσει το πρόβλημα.
Θεραπεία
Η θεραπεία αποσκοπεί στο να περιορίσει τους μύκητες στη φυσιολογική συγκέντρωση για να αποκατασταθεί η ισορροπία της χλωρίδας.
Τα αντιμυκητιασικά φάρμακα κυκλοφορούν σε υπόθετα, κολπικές αλοιφές και από του στόματος δισκία. Η αγωγή και ο τρόπος χορήγησης πρέπει πάντα να εξατομικεύεται.

Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι επικίνδυνη; Πώς αντιμετωπίζεται;
Οι μύκητες είναι ενοχλητικοί, έχουν όμως απόλυτα καλοήθη συμπεριφορά- δεν προκαλούν προβλήματα στην υγεία ή στη γονιμότητα.
Συχνό δυστυχώς πρόβλημα (1-2% των γυναικών) αποτελούν οι υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις – από τρία και άνω επεισόδια ανά έτος. Οι αιτίες είναι πολλές, ατελείς αγωγές, επιμολύνσεις από τον σύντροφο, πιθανή προδιάθεση για διαβήτη, συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας ή ψυχολογικές διαταραχές, που μειώνουν τις φυσικές άμυνες. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται πολύμηνη και επίμονη αγωγή.
Κάποια μέτρα πρόληψης της κολπίτιδας είναι:
Επειδή τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, καλό είναι να προτιμάτε βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, και όχι συνθετικά εσώρουχα και στενά παντελόνια.
Όσον αφορά στο μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα, αφού βγείτε από το νερό, μην παραμείνετε για πολλή ώρα με βρεγμένο μαγιό. Να ξαπλώνετε πάντα πάνω στην πετσέτα ή στην ψάθα σας και να αποφεύγετε την άμεση επαφή με την άμμο ή τα πλακάκια.
Θυμηθείτεαν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ταμπόν, περιορίστε τη χρήση του σε όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες και προτιμήστε σερβιετάκια.
Ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με ένα ειδικό προϊόν και άφθονο νερό είναι βασικός για την υγιεινή του κόλπου. Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου αυτοκαθαρίζεται. Γι' αυτό καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά γιατί μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική χλωρίδα και το pH του κόλπου και να προκαλέσουν κολπίτιδα. Για τον ίδιο λόγο, μην κάνετε πλύσεις στο εσωτερικό του κόλπου με αντισηπτικά παρά μόνο μετά από σχετική οδηγία του γυναικολόγου.
Μη χρησιμοποιείτε ξένα εσώρουχα και πετσέτες.
Κατά τη σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.
Προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερα γιαούρτια και προβιοτικά προϊόντα.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

τηλ: 26220 29655, κιν: 698 175 2040
www.digalatis.gr

 

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos