Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη ζωή μας, όμως σε… υπερβολικές δόσεις μπορεί να γίνει επικίνδυνος εχθρός. Μία από τις επιπτώσεις από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι διάφορα δερματικά νοσήματα, με πλέον επικίνδυνο το μελάνωμα. Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε, λοιπόν, ώστε να απολαύσουμε ξένοιαστοι τις διακοπές μας;

melanoma gynaika

Τι είναι 

Το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα του δέρματος. Aν και αποτελεί το 5% περίπου των δερματικών καρκίνων, είναι πολύ επιθετική μορφή καρκίνου με κακή πρόγνωση που οδηγεί στο θάνατο. Αναπτύσσεται ή πάνω σε προϋπάρχουσες ελιές (σπίλους) ή σαν μια νέα δερματική βλάβη.

Τι πυροδοτεί την εμφάνισή του

 Ο ένοχος ήλιος. Αν καθόμαστε αρκετά στον ήλιο, εκτός από εγκαύματα, πανάδες και φωτογήρανση, κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε μελάνωμα. Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (11.00-16.00), είναι πιο επιβαρυντική σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες.
Τα ηλιακά εγκαύµατα. Η ανάπτυξη ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ηλικία πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος.

Η κληρονοµικότητα. Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου είναι η κληρονομικότητα. Αν έχουμε οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, πρέπει να εξεταζόμαστε πολύ πιο συχνά. 

Ο µεγάλος αριθµός σπίλων, άτυπων ή µη. Όσοι έχουμε πολλές ελιές, ειδικά σκουρόχρωμες, μεγάλες ή με ακανόνιστο σχήμα, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και να τις ελέγχουμε κάνοντας χαρτογράφηση.
Το ανοιχτόχρωµο δέρµα.  Όσοι έχουμε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που κοκκινίζει και «καίγεται» εύκολα, πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο. 

Συμβουλές πρόληψης 

➜ Μπορείτε να χαίρεστε με μέτρο τον ήλιο, αλλά λαμβάνοντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δηλαδή, αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται ανά 2 ώρες και κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα, πλατύγυρο καπέλο, γυαλιά ηλίου με κατάλληλα φίλτρα, ανοιχτόχρωμα ρούχα. Μην κάθεστε, επίσης, πολλές ώρες στον ήλιο το διάστημα που η ηλιακή ακτινοβολία είναι ισχυρότερη (11.00-16.00).
➜ Απευθυνθείτε στον ιατρό σας, σε κάθε βλάβη ή αλλαγή στους σπίλους του σώματός σας. 
➜ Αποφεύγετε τη χρήση σολάριουμ. Σύμφωνα, επίσης, με άλλη έρευνα, τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν μελάνωμα έχουν όσοι μαυρίζουν σε σολάριουμ συγκριτικά με όσους δεν κάνουν χρήση αυτών των συσκευών.


Ποια η πρόγνωση του μελανώματος;

Η πρόγνωση της νόσου, δηλαδή η έκβασή της πορείας του ασθενούς, που μπορεί να καταλήγει σε ίαση ή όχι, καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι: το στάδιο της νόσου, η ύπαρξη αιμορραγίας ή/ και εξέλκωσης της αρχικής εστίας, το μέγεθος και η εντόπιση του όγκου, η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

 

Κατερίνα Κατσανάκη Λέντζα

Στρατιωτικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στην Κλινική Διατροφή-Διαιτολογία

Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Ανδραβίδα- τηλ. 2623055137,6983513877

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos