Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Τελικά τι είναι η οστεοπόρωση; Είναι μύθος ή νόσος; Ποιοι οι βασικοί και δευτερεύοντες παράγοντες κινδύνου, τι πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις; To ilidakampos έθεσε τα παραπάνω ερωτήματα στον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο Χειρουργό Ορθοπαιδικό/Τραυματολόγο ο οποίος μας δίνει τις απαντήσεις.

 Η οστεοπόρωση είναι μία χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών η οποία οδηγεί σε σταδιακή μείωση της πυκνότητας καιποιότητας του οστούν οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Η οστεοπόρωση ταξινομείται σε πρωτοπαθή, με πιο σημαντική την μεταεμμηνοπαυσιακή και δευτεροπαθή, λόγω χρήσης κάποιων φαρ-μάκων,παρατεταμένου κλινοστατισμού και  διαφόρων παθήσεων.


* Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι :

Ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα(πυκνότητα του οστούν),αυξημένος αριθμός οστικής απώλειας

Οι δευτερεύοντες παράγοντες είναι :

Εμμηνόπαυση,ανεπαρκής πρόσληψη ή απορρόφηση ασβεστίου,το φύλλο και η φυλή,μειωμένη άσκηση,αυξημένη κατανάλωση πρωτεινών,κάπνισμα και κατάχρηση καφέ-τσάι.

Η συμπτωματολογία είναι :

Ραχιαλγία,Οσφυαλγία,Πτώσεις,Προοδευτική Παραμόρφωση (Κύφωση, Σκολίωση), Απώλεια ύψους και το πιο σημαντικό τα κατάγματα(Ισχίου, Λεκάνης, Βραχιονίου, Colles).

Η διάγνωση της ασθένειας βασίζεται :

Στο ιστορικό του ασθενούς,
στις αιματολογικές εξετάσεις,
στην μέτρηση οστικής πυκνότητας (Οσφυικής μοίρας-Αρ Ισχίου) με την μέθοδο DEXA,με την χρήση του FRAX και με τις κλασικές ακτινογραφίες.

Για την πρόληψη της ασθένειας συνιστάται

Ελεγχος μετά την εμμηνόπαυση με την μέθοδο
DEXA,διατροφή πλούσια σε ασβέστιο-μαγνήσιο,παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο γιά την σωστή παραγωγή της βιταμίνης D και φυσική άσκηση.

Ο θεράπων ιατρός θα σας κατατοπίσει ενδελεχώς για την σωστή θεραπεία της οστεοπόρωσης (Ορμονοθεραπεία,Διφοσφωνικά κτλ) και το πιο βασικό την επανεξέταση για τυχόν προσαρμογή της ίδιας της θεραπείας.

Το τελικό συμπέρασμα που πρέπει να μείνει είναι να μην περιμένετε να φτάσετε σε τραγικές καταστάσεις όπως κατάγματα με μακροχρόνιες
νοσηλείες, Κυφοσκολιώσεις όπου απαιτούνται μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, Xρόνιο άλγος... Αλλά να επισκέπτεστε τακτικά τον θεράπων ιατρό σας γιά να αποφύγετε οποιοδήποτε δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός / Τραυματολόγος, Συνεργάτης του θεραπευτηρίου "Ολύμπιον", Ελ.Βενιζέλου και Αθ. Διάκου Αμαλιάδα, 2622024522, 6977695484

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos