Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Τα τελευταία χρόνια έχει συζητηθεί αρκετά το θέμα των σκευασμάτων, που περιέχουν πολλές βιταμίνες. Βιταμίνες για άνδρες, βιταμίνες για γυναίκες, βιταμίνες για μετά τα 50, άλλες ειδικά για τα μάτια, το δέρμα, τα μαλλιά, για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, πρόληψη του καρκίνου του προστάτη ή για γερά οστά...

Καθώς τα πολυβιταμινούχα χαπάκια πλημμυρίζουν την αγορά τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: Τα συμπληρώματα αυτά, παρέχουν κάποιο όφελος, σε αυτούς που τα χρησιμοποιούν ή μήπως είναι περιττά; Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους συνιστάται η χρήση τους; Ποιοί έχουν ιδιαίτερη ανάγκη συμπληρωμάτων;

Τι είναι οι βιταμίνες και ποιος είναι ο ρόλος τους;

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που συμμετέχουν στον μεταβολισμό και είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Προσλαμβάνονται κατά κύριο λόγο με τη διατροφή, με εξαίρεση τη βιταμίνη D και το συνένζυμο Q10.

Πώς μπορεί να καταλάβει κανείς ότι του λείπουν συγκεκριμένες βιταμίνες;

Η έλλειψη βιταμινών οδηγεί σε μια σειρά εκδηλώσεων που ουσιαστικά «φωνάζουν» ότι υπάρχει έλλειψη και μας καλούν να καλύψουμε τον οργανισμό μας. Η έλλειψη εκφράζεται είτε με ήπια συμπτωματολογία, όπως με αδυναμία, κόπωση, διαταραχή στην ποιότητα του ύπνου, είτε ως εκδήλωση αναιμίας. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε στη φαρέτρα μας αρκετές εξετάσεις αίματος που πιστοποιούν πιθανές ελλείψεις.

Ποιοί τελικά χρειάζεται να λαμβάνουν βιταμίνες;

Στην πράξη και παρά τις συστάσεις των γιατρών, πολλοί άνθρωποι παίρνουν από μόνοι τους βιταμίνες. Στην πραγματικότητα όμως, ποιοί τις έχουν αληθινά ανάγκη;

Άτομα μεκλινικά στοιχεία, που τεκμηριώνουν ότι ένας ασθενής πάσχει από έλλειψη βιταμινών.

Οι έγκυες. Για τις έγκυες, η χορήγηση καθημερινά φολικού οξέος, αποτελεί απαραίτητο μέτρο για την πρόληψη συγγενών ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος των παιδιών.

Γυναίκες σε ηλικία εμμηνόπαυσης. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μαζί με ασβέστιο, συστήνονται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Οι αλκοολικοί. Οι ασθενείς αυτοί, μπορούν να επωφελούνται από συμπληρώματα βιταμίνης C και φολικού οξέος, καθώς και λόγω της κακής διατροφής, μπορούν να επωφελούνται οπό καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Β1, Β6 και Β2.

Οι ηλικιωμένοι. Στους ηλικιωμένους, που είναι αδύνατοι ή ασθενείς, συχνά η διατροφή τους, μπορεί να παρουσιάζει ουσιώδεις ελλείψεις.

Οι φυτοφάγοι. Για ορισμένες βιταμίνες όπως η βιταμίνη B12, η μόνη πηγή είναι τα ζωικά προϊόντα. Έτσι αυτοί που αποφεύγουν πλήρως τα εν λόγω προϊόντα, κινδυνεύουν περισσότερο από ελλείψεις ορισμένων βιταμινών.

Συμπερασματικά για άτομα που είναι υγιή και έχουν μια ορθή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, είναι πολύ πιθανόν ότι δεν χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών.

Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις και με συμβουλή του γιατρού, ακόμη και αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να χρειαστούν εάν κριθεί αναγκαίο για ένα χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλόγιστη και υπερβολική λήψη βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες παθολογικές καταστάσεις.

 

Κατερίνα Κατσανάκη Λέντζα

Στρατιωτικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στην Κλινική Διατροφή-Διαιτολογία

Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Ανδραβίδα- τηλ. 2623055137,6983513877

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos