Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο σε μία εγκυμοσύνη το κύημα να αποβάλλεται στο πρώτο τρίμηνο. Δυστυχώς η πλειοψηφία των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας θα βιώσουν κάτι τέτοιο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από κολπική αιμόρροια με ή χωρίς κοιλιακό άλγος στην κάτω κοιλία ή καμιά φορά συμβαίνει αυτόματα χωρίς κανένα σύμπτωμα και ανιχνεύεται τυχαία στον υπέρηχο.

Eίναι αρκετά ψυχοφθόρο, όμως πρέπει να τονιστεί ότι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που συνέβη, θεωρείται τυχαίο γεγονός και στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες μπορούν σύντομα να ξαναμείνουν έγκυες και να φέρουν σε πέρας μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.
Επιγραμματικά τα κυριότερα αίτια είναι:
Aνατομικά δηλαδή μορφολογικές ανωμαλίες της μήτρας, όπως μονόκερος, δίκερος μήτρα, διάφραγμα ή συμφύσεις μήτρας, ινομυώματα, πολύποδες
Λοιμώξεις από ιούς ή βακτήρια
Ενδοκρινολογικά όπως διαταραχές θυρεοειδούς ή σακχάρου
Ηθρομβοφιλία ή άλλες διαταραχές πήξης του αίματος
Ανοσολογικά αίτια όπως διάφορα αυτοάνοσα λύκος, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυξημένα ΝΚ κύτταρα κλπ
Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του ζεύγους ή του εμβρύου.
Στις μισές περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο.
Για το αν είναι απαραίτητο να μπει η γυναίκα στη διαδικασία να κάνει όλες τις εξετάσεις που χρειάζονται προκειμένου να βρεθεί το αίτιο και να προληφθεί αν είναι δυνατόν, σε επόμενη κύηση, πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό. Συνήθως αυτό είναι απαραίτητο όταν μια γυναίκα έχει 3 ή περισσότερες αποβολές ή είναι σε προχωρημένη ηλικία.
Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια επαπειλούμενη αποβολή. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι βοηθά η χορήγηση προγεστερόνης, η κατάκλιση κλπ αλλά όλα αυτά δεν εγγυώνται ότι δε θα εξελιχθεί αρνητικά.
Όταν όμως βρεθεί κάποιο αίτιο όπως αυτά που προαναφέραμε και αντιμετωπιστεί εγκαίρως ή δοθεί η κατάλληλη αγωγή ενώ προσπαθεί να μείνει έγκυος η γυναίκα, τότε αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.
Για πληροφορίες τηλ: 26220.29.655, κιν: 698.175.2040
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

 

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos