Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Πόσο ανησυχητικό είναι για μία γυναίκα το έκκριμα από τη θηλή του μαστού της; Πρέπει να τρομάξει και ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει; Το ilidakampos έθεσε το θέμα στον Διονύσιο Γαλάτη, Μαιευτήρα Χειρουργό Γυνακολόγο ο οποίος δίνει υπεύθυνες απαντήσεις.

Το έκκριμα από τη θηλή είναι ένα συχνό σύμπτωμα και είναι κυρίως ακίνδυνο, αφού στο 95% των περιπτώσεων δε συνδέεται με καρκίνο. Είναι δυνατόν όμως να συνοδεύει κάποια παθολογική κατάσταση, γι αυτό και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Μπορεί να προέρχεται από έναν πόρο ή από πολλούς. Ακόμη, μπορεί να προέρχεται από τον ένα μαστό ή και από τους δύο και να έχει διάφορα χρώματα, διαφανές, λευκό, πράσινο ή κίτρινο, αιμορραγικό κλπ.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε

Ο ειδικός γιατρός για τις παθήσεις του μαστού θα σας εξετάσει κλινικά και θα πάρει δείγμα του εκκρίματος το οποίο θα στείλει για κυτταρολογική εξέταση για ανίχνευση τυχόν καρκινικών κυττάρων. Θα συστηθεί μαστογραφία σε ηλικίες άνω των 40 ετών και οπωσδήποτε υπέρηχος μαστών. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να συστηθεί ακόμα και βιοψία μαστού με λεπτή βελόνη ή άλλες εξετάσεις, ώστε να βρεθεί η ακριβής αιτία.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και εξαρτάται από τη διάγνωση.

Υπάρχουν πολλών ειδών καταστάσεις που προκαλούν την παραγωγή εκκρίματος από τη θηλή του μαστού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την καλοήθη πορεκτασία με παχύρρευστο πράσινο έκκριμα από πολλούς πόρους,όπου δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα γιατί είναι θέμα κατασκευής του μαστού και δεν ανησυχούμε για καρκίνο. Αν όμως πρόκειται για φλεγμονή θα κάνουμε καλλιέργεια του υγρού και θα δώσουμε αντιβίωση.

Συνήθως το έκκριμα που παραμένει στις γυναίκες μετά τη διακοπή του θηλασμού σταματάει μόνο του μετά από 1 έως 3 χρόνια. Το έκκριμα που οφείλεται στις ινοκυστικές αλλαγές σταματάει μετά την εμμηνόπαυση. Το έκκριμα που οφείλεται στην παρουσία ενδοσωληνώδους θηλώματος παραμένει και μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή του γαλακτοφόρου πόρου. Η θεραπεία στην περίπτωση αυτή είναι η χειρουργική αφαίρεση του θηλώματος ή του πόρου που πάσχει.

Αν πρόκειται για γαλακτόρροια χωρίς να υπάρχει εγκυμοσύνη ή λοχεία, εξετάζουμε την ορμόνη προλακτίνη.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί συνοδός καρκίνος, τότε επεμβαίνουμε αναλόγως.

Αν παρατηρήσετε έκκριμα από τη θηλή μην πιέζετε το μαστό γιατί αυτό αυξάνει την παραγωγή του, μην τρομάζετε αφού στη συντριπτική πλειοψηφία είναι κάτι ακίνδυνο, αναζητήστε με ηρεμία κάποιον γυναικολόγο ειδικό σε θέματα μαστού για να σας καθοδηγήσει.

 

Γαλάτης Π. Διονύσιος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας

Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Αμαλιάδα 26220.29.655, κιν: 698.175.2040

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos