Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

προστά σε μια μεγάλη πρόκληση είναι η Ευρώπη, καθώς μπορεί αν περάσει μπροστά στο διεθνή ανταγωνισμό της ηλεκτροκίνησης αν προχωρήσει στην τυποποίηση της διαλειτουργικότητας των δεδομένων.

Όπως αναφέρει η νέα έκθεση της Eurelectric-EY για την ηλεκτροκίνηση, η Ευρώπη έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τη διεθνή αγορά, καθώς μπορεί να τυποποιήσει τη διαλειτουργικότητα δεδομένων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Αξιοποιώντας αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μπορεί να προωθήσει την επανάσταση της ηλεκτροκίνησης, απανθρακοποιώντας τις οδικές μεταφορές υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα των πόλεων και προστατεύοντας την αυτοκινητοβιομηχανία.

Εάν δεν το κάνει θα χάσει τους στόχους για τη βιωσιμότητα κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πελάτες.

Πώς θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι
Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) αναμένεται να υπερβούν τις πωλήσεις των παραδοσιακών έως το 2030, σύμφωνα με νέα έκθεση της Eurelectric-EY για την ηλεκτροκίνηση.

Η ΕΕ διπλασιάζει τις επενδύσεις στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, οι οποίες πρόκειται να τετραπλασιαστούν έως το 2040, στοχεύοντας σε πλήρη απεξάρτησή τους από τον άνθρακα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισσιόν για το 2040.

Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου απαιτεί ένα πιο διασυνδεδεμένο οικοσύστημα, ένα οικοσύστημα όπου τα δεδομένα μπορούν να ανταλλάσσονται ελεύθερα μεταξύ των σχετικών φορέων, ώστε να διασφαλίζονται ταυτόχρονα τόσο ο στρατηγικός σχεδιασμός υποδομών και η εξοικονόμηση κόστους, όσο και η ευελιξία και η βελτιωμένη διαδικασία φόρτισης.

Τα ηλεκτρικά οχήματα συνεχώς αυξάνονται στην Ευρώπη. Το 2023, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 25%, και σε κάθε 5 πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, αντιστοιχούσε ένα ηλεκτρικό.

Η ανάπτυξη υποδομών κινείται στους ίδιους ρυθμούς, με τους ταχυφορτιστές να είναι 10 φορές πιο ισχυροί από ό,τι πριν από μόλις 5 χρόνια.

Μέχρι το 2030, περίπου 75 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα θα κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη, με μοντέλα σε πιο προσιτές τιμές για το αγοραστικό κοινό, χάρη στις οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή, καθώς και στην καινοτομία και την ακμάζουσα αγορά μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις EV αντιστοιχούν στο 16% του συνόλου οχήματα που πωλούνται.

Περισσότερα από 14,1 εκατομμύρια νέα EV προστέθηκαν στους δρόμους το 2023, κάνοντας συνολικό απολογισμό άνω των 40 εκατ.

Στην Ευρώπη (ΕΕ 27 συν το ΗΒ, τη Νορβηγία και Ελβετία), EV μπαταριών (BEV) και plug-in τα υβριδικά EV (PHEV) αντιπροσώπευαν περισσότερα από ένα στα πέντε νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν το 2023. Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 25% ή το 23% του συνόλου των πωλήσεων οχημάτων, από 21% το 2022.

Στα επαγγελματικά οχήματα πάνω από το 7% των van είναι πλέον ηλεκτρικά, ενώ τα ηλεκτρικά φορτηγά αντιπροσωπεύουν το 1,5% της αγοράς, ένα άλμα από μόλις 0,4% το 2022.

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις και των ηλεκτρικών λεωφορείων στο 14% της αγοράς, με ισχυρή ανάπτυξη Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία.

ΠΗΓΗ

Pin It

asimakis