Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

To γεγονός, ότι στη χώρα μας έχουμε ακόμη και τον χειμώνα περιόδους ηλιοφάνειας και σχετικά ήπιες θερμοκρασίες συγκριτικά με την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, μας κάνει να παραμελούμε την έγκαιρη προετοιμασία του αυτοκινήτου μας ενόψει της πιο κρύας εποχής του χρόνου.

Έτσι βρίσκει ο χειμώνας απροετοίμαστο το Ι.Χ. μας και ταλαιπωρούμαστε χωρίς λόγο μένοντας από μπαταρία, οδηγώντας στα τυφλά επειδή μας τελείωσε το υγρό τα τζάμια και οι υαλοκαθαριστήρες έχουν τα χάλια τους, κλπ. Εδώ λοιπόν ισχύει η παροιμία, ότι ‘’των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν’’, πολύ περισσότερο μάλιστα αφού το μενού της χειμερινής προετοιμασίας ενός αυτοκινήτου απαρτίζεται από τα εξής λίγα και εύκολα πιάτα.

Ελαστικά
Ελέγχουμε την κατάσταση των ελαστικών και την πίεση του αέρα, ώστε να πιάνουν καλά στα ολισθηρά οδοστρώματα λόγω βροχής, λάσπης, χιονιού, κλπ.

Μπαταρία
iwinterbattery 434da

Οι περισσότερες κλήσεις προς την οδική βοήθεια τον χειμώνα είναι για άδεια μπαταρία. Είναι λοιπόν απαραίτητος ο έλεγχος της σε συνεργείο πριν χειμωνιάσει για τα καλά, ιδιαίτερα αν έχει τα χρονάκια της ή δυσκολεύεται να πάρει μπροστά ο κινητήρας στο κρύο. Εννοείται, ότι μέσα στο αυτοκίνητο μας πρέπει να έχουμε καλώδια μπαταρίας και φυσικά να γνωρίζουμε τη διαδικασία σύνδεσης μεταξύ δύο οχημάτων.

Υαλοκαθαριστήρες
Αν δεν βλέπεις καλά, δεν μπορείς να οδηγείς με ασφάλεια. Άρα εξετάζουμε τη φθορά των υαλοκαθαριστήρων και τους αλλάζουμε άμεσα, αν δεν σαρώνουν σωστά το παρμπρίζ.

Νερό ψυγείου και αντιψυκτικό
Ελέγχουμε το αντιψυκτικό στο νερό του ψυγείου, για να μην πάθει ζημιά ο κινητήρας του οχήματος σε περίπτωση παγετού. Το κύκλωμα ψύξης είναι κλειστό, άρα η στάθμη του νερού του ψυγείου πρέπει να βρίσκεται στο προβλεπόμενο επίπεδο Οι κατασκευαστές προβλέπουν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα αλλαγής αντιψυκτικού και νερού ψυγείου, συνήθως κάθε δύο χρόνια, κάτι που πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα.

Υγρά υαλοκαθαριστήρων
iwinterbattery 2299c

Το χειμώνα κάνουμε πολύ συχνότερα χρήση των υαλοκαθαριστήρων, οι οποίοι χρειάζονται νερό μαζί με το ανάλογο υγρό καθαρισμού, για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ελέγχουμε και συμπληρώνουμε τακτικά το δοχείο με τα συγκεκριμένα υγρά, ενώ δοκιμάζουμε και τη λειτουργία των μπεκ (πιτσιλιστήρια) για τον σωστό ψεκασμό όλης της γυάλινης επιφάνειας.

Φώτα
Ελέγχουμε την καλή και πλήρη λειτουργία όλου του συστήματος φωτισμού του αυτοκινήτου μας για να βλέπουμε καλύτερα, αλλά και για να μας διακρίνουν πιο έγκαιρα στο σκοτάδι. Οι προβολείς του αυτοκινήτου χάνουν περίπου το 60% της πραγματικής φωτεινότητας τους μετά από μισή ώρα διαδρομής σε λασπωμένους και ολισθηρούς δρόμους, γι αυτό καλό είναι να έχουμε στο αυτοκίνητο ένα σφουγγαράκι και νερό, για να τους καθαρίζουμε τακτικά.

Λάδια
Η αλλαγή τους πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του προβλεπόμενου σέρβις και όχι επί τούτου λόγω χειμώνα. Ωστόσο, καλό είναι να ελέγχουμε τακτικά τη στάθμη τους, επειδή ο κινητήρας ζορίζεται περισσότερο όταν είναι κρύος και η λίπανση του γίνεται δυσκολότερη στις σύντομες διαδρομές, όπου δεν προλαβαίνει να φτάσει στην κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.

Παρμπρίζ, παράθυρα
Η λάσπη, τα απόνερα άλλων οχημάτων, η υγρασία και γενικότερα οι βροχές και οι καταιγίδες βρωμίζουν γρήγορα το μπροστινό και το πίσω παρμπρίζ, αλλά και τα παράθυρα του αυτοκινήτου μας. Θεωρείται λοιπόν σημαντικό για τη καλή ορατότητα του οδηγού, να είναι καθαρές οι γυάλινες επιφάνειες του οχήματος εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά, όπου θολώνουν συχνότερα τον χειμώνα. Για την τελευταία περίπτωση βάζουμε σε λειτουργία τον κλιματισμό και τον ανεμιστήρα στη δυνατή σκάλα, για να ξεθολώσουν γρήγορα το παρμπρίζ και τα παράθυρα.

ΠΗΓΗ

Pin It

asimakis