Δευτέρα 20 Μαΐου 2024


Την ώρα που η τιμή των καυσίμων έχει εκτοξευθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, οι καταναλωτές βάζουν βενζίνη στα οχήματά τους με… το σταγονόμετρο και ενώ οι πρατηριούχοι περιμένουν νέες αυξήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα, ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης δίνει συμβουλές για να «καίει» λιγότερη βενζίνη το αυτοκίνητο.

«Η προσεκτική συμπεριφορά πάω σιγά, κινούμαι ασφαλώς είναι η πιο οικονομική. Δεν κάνουμε οικονομία μόνο στα χρήματα αλλά και για το περιβάλλον. Δεν αποτελεί η χρήση του ΙΧ την βασική πηγή μολύνσεως, είναι ένα μεγάλο μέρος. Να το αντιμετωπίσουμε όμως σαν φιλοσοφία» είπε ο Ιαβέρης στο OPEN. «Πρώτον πηγαίνουμε σιγά και σταθερά για να μην σκοτωθούμε είναι το σημαντικότερο όλων. Πρέπει να έχουμε ένα καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο, να είναι αλλαγμένα τα λάδια του, οι τριβές μέσα στον κινητήρα να είναι τέτοιες που να μειώνονται οι αντιστάσεις. Ενα βασικό κομμάτι είναι ο αέρας στα ελαστικά που αν έχεις 20% λιγότερο αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου από 2% έως 3% και δεν λειτουργεί καλά το αυτοκίνητο, χαλάει το λάστιχο και υπάρχει κατανάλωση και από εκεί», ανέφερε.

Όσο για τα ελαστικά έδωσε διευκρινίσεις πως «πρέπει να τα φουσκώσουμε σύμφωνα με τον κατασκευαστή ώστε να υπάρχει άριστη κύλιση. Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι προετοιμασμένο». Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν ο Ιαβέρης είπε «κοιτάμε την αεροδυναμική, δεν βάζουμε μεγάλα και ογκώδη αντικείμενα που δημιουργούν αντίσταση. Να προσπαθούμε να έχουμε μπαγκαζιέρες οι οποίες έχουν τον αεροδυναμικό σχεδιασμό. Επίσης σε μεγάλες ταχύτητες προσπαθούμε να μην ανοίγουμε τα παράθυρα γιατί έχουν αντιστάσεις. Αν έχεις ανοιχτά τα παράθυρα ο αέρας φρενάρει, σαν ένα μίνι αλεξίπτωτο».

Pin It

asimakis