Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Οι εκλογές αποτελούν μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικασία υπό την έννοια ότι αφενός μεν δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να '' συναντηθούν '' με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία αφετέρου δε τους παρέχει την μοναδική ευκαιρία να γνωριστούν με πρόσωπα που τους είναι παντελώς άγνωστα, πρόσωπα της διπλανής πόρτας τα οποία ουδέποτε κοινωνικοποιήθηκαν, πρόσωπα εκκωφαντικά αμέτοχα στα κοινωνικά δρώμενα, πρόσωπα ανύπαρκτα εν τη ύπαρξή τους.

Η ψήφος στις εκλογές δεν αποτελεί έκφραση απόψεως. Ο ρόλος της είναι να αναθέσει μια εντολή, μια εντολή που δίδεται εν λευκώ. Οι υποψήφιοι, λαμβάνοντας την εντολή δεν δεσμεύονται για τίποτα και διατηρούν την εξουσία χωρίς ποτέ να λογοδοτούν. Στην ουσία δηλαδή η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν λειτουργεί, είναι μη δημοκρατία.

Στο Κοινωνικό Συμβόλαιο ο μεγάλος Γάλλοελβετός φιλόσοφος Ρουσσώ εκφράζει μια σκέψη σύμφωνα με την οποία οι Άγγλοι είναι ελεύθεροι μια φορά κάθε πέντε χρόνια... Όταν ψηφίζουν!Αν στους καιρούς μας ζούσε ο φιλόσοφος είναι βέβαιο πως θα τροποποιούσε αυτή του τη σκέψη.

Στην πραγματικότητα ούτε τότε είναι ελεύθεροι οι πολίτες γιατί στις εκλογές δεν αναθέτουν την πολιτική εντολή στους άξιους αλλά σε εκείνους που τους υποδεικνύουν τα κομματικά επιτελεία, τα ΜΜΕ, τα κέντρα εξουσίας κ. λ. π.

Ωστόσο το καράβι συνεχίζει την πορεία του πρός τα βράχια κι αν οι ψηφοφόροι επιθυμούν πράγματι να αλλάξει πορεία δεν έχουν παρά να βάλουν τα χέρια τους στο τιμόνι.


Γιώργος ΧΟΝΔΡΟΣ
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
Ανδραβίδας - Κυλλήνης

Pin It