Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Πέρασαν καιροί, χρόνοι πολλοί, από τότε που ο αποκλειστικός ρόλος της αυτοδιοίκησης ήταν η συγκομιδή των σκουπιδιών, η αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων και το... ασβέστωμα των πεζοδρομίων εν όψει εθνικών και θρησκευτικών εορτών και επετείων. Στους τωρινούς καιρούς ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι πολυσύνθετος.

Εξαιρετικά σημαντικός στην διαμόρφωση των συνθηκών ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, έντονα παρεμβατικός στην διαμόρφωση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών, μηχανισμός αναγκαίος για την παραγωγή πολιτισμού στην κάθε του μορφή.

Η αυτοδιοίκηση, ως θεσμικό εργαλείο της δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι πηγή εισοδήματος των επαγγελματιών της πολιτικής, πεδίο άσκησης εξουσίας και επίδειξης της εγωπάθειας και της αλαζονείας ατόμων ή ομάδων αναδυομένων από τα σπλάχνα των, κάθε είδους, ελίτ.
Η αυτοδιοίκηση είναι το θερμοκήπιο του παρόντος, το εκκολαπτήριο του μέλλοντος των τοπικών κοινωνιών. Είναι δηλαδή υπόθεση των πολιτών η αξιοποίησή της, η φροντίδα της.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο κάθε πολίτης να αναφέρεται στο θεσμό της αυτοδιοίκησης μια φορά ανά τετραετία και για όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο κάθε πολίτης να εκλαμβάνει το θεσμό της αυτοδιοίκησης ως ευκαιρία ανταπόδωσης υποχρεώσεων και εξόφλησης χρεών πρός τρίτους. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι ενεχυροδανειστήριο.. Δεν είναι επίσης και η πράσινη τσόχα για να ρίχνουμε ζαριές ποντάροντας τις ζωές μας.
Ας επιλέξουμε υπεύθυνα έχοντας κατά νού το χρέος μας απέναντι στις επερχόμενες γενιές..
Τούτη τη φορά ας το κάνουμε!

Γιώργος ΧΟΝΔΡΟΣ
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
Ανδραβίδας - Κυλλήνης
Μέλος της παράταξης
ΜΑΛΙΑΡΗΣ-ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Pin It