Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Ένα παράγοντας στη πολιτική που επηρεάζει το εκλογικό σώμα είναι η εικόνα.Η εικόνα λοιπόν του κυρίου Μητσοτάκη περισσότερο κέρδισε το εκλογικό σώμα παρά έχασε. Και αν δεν κατάφερε- όπως πολλοί ισχυρίζονται- να κερδίσει το εκλογικό σώμα, τουλάχιστον κατάφερε να σπείρει την αμφιβολία. Είναι και αυτό κέρδος.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Ευεργέτες οι κύριοι Ανδρουλάκης και ο Κασσελάκης. Ο μεν πρώτος υπό τη πίεση των δημοκοπικών ευρημάτων κάνει λάθος πολιτικές επιλογές συνεπικουρούμενος από ένα άπειρο πολιτικό επιτελείο. Γνωρίζει ότι αν δεν καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να έρθει δεύτερο κόμμα στις εκλογές τότε η καρέκλα του θ΄ αρχίσει να τρίζει από τους δελφίνους και είναι πολλοί. Πρώτος εν τάξει δελφίνος ο κύριος Χριστοδουλάκης.
Ο έτερος καππαδόκης κύριος Κασσελακης είναι βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη και των συνεργατών του. Πολιτικά άσφαιρος , η τόλμη δεν του λείπει, όμως δεν μπορεί να διαβάσει το εκλογικό σώμα και γι΄ αυτό θα το πληρώσει.
Στο προκείμενο. Η εικόνα του κύριου πρωθυπουργού κατά την συζήτηση πρόταση δυσπιστίας ήταν δυναμική. Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι μίλησε τελευταίος και δεν δόθηκε η ευκαιρία στην αντιπολίτευση να αμυνθεί και να βγει στην επίθεση.
Ειδικά όταν αποκάλεσε αφελή και ανιστόρητο τον Ανδρουλάκη χρησιμοποιώντας εντέχνως ένα μέρος της συνέντευξης του κυρίου Αλιβιζάτου και απέκρυψε πάλι εντέχνως το τι ανέφερε ο συγκεκριμένος για την κυβέρνηση. Παραθέτω αυτό που δήλωσε ο κύριος Αλιβιζάτος και απέκρυψε ο κύριος Μητσοτάκης. «Ρωτάται από τον δημοσιογράφο. Όλα καλά λοιπόν; Όχι απαντά ο Νίκος Αλιβιζάτος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ελλείμματα και μάλιστα σοβαρά. Και τα παραθέτει:
«Πάνω πάνω θα ιεραρχούσα τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν το όριο της αρνησιδικίας. Οι υποκλοπές εξάλλου, αποτελούν την άλλη μείζονα σκιά του κράτους δικαίου, με την παρατεινόμενη ατιμωρησία των υπευθύνων του γνωστού σκανδάλου να είναι αδικαιολόγητη. Το ίδιο και η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να θεσπίσει βασικές εγγυήσεις για την προστασία του απορρήτου. Εξίσου ψηλά τέλος θα τοποθετούσα την ατιμωρησία των υπευθύνων σε υποθέσεις αστυνομικής βίας. Και καταλήγει κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα αντιμετωπίζει ως παρωνυχίδες και δεν δείχνει την αναγκαία ενσυναίσθηση»
Όσον αφορά τον κύριο Κασσελακη τον απεκάλεσε φαιδρό. Βέβαια δεν απέφυγε και την ειρωνεία αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ο φαντάρος των 20 ημερών, Κασσελάκης, να σταματήσει τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, νοθείας εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης. Απολύεται αύριο. Ήταν κουραστική η θητεία ναι». Οι λέξεις και οι εκφράσεις στην πολιτική έχουν ειδική σημειολογία. Βλέπετε απευθυνόταν στο κοινό του. Στόχος του κυρίου Μητσοτάκη είναι η μεγίστη δυνατή συσπείρωση της βάσης του κόμματος.

Pin It