Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Γιατί δεν επανεκλέγονται οι περισσότεροι εν΄ ενεργεία δήμαρχοι;

Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί, αλλά ο κυριότερος είναι ότι δεν έκαναν την δουλειά τους.

Καλός ο αέρας που αλλάζει, ή δεν αλλάζει, αλλά υπάρχει και η ζώσα, ή πάσχουσα κοινωνία. Τα βασικά: καθαριότητα, δημόσιοι χώροι, αισθητική, τεχνολογίες, καινοτομία, πνευματικότητα κι όλα εκείνα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ενός δημάρχου.

Τα κλισέ περί συντηρητικής ή προοδευτικής πόλης είναι μια βάναυση αφαίρεση και φτιάχνεται από παρωχημένες αντιλήψεις. Δεν μας νοιάζει αν ο εκάστοτε δήμαρχος έχει άποψη, αλλά κατά πόσο με διακριτικότητα απέναντι στις ποικίλες αντιλήψεις των πολιτών κάνει εκείνο που πρέπει, χωρίς να ανοίγει μέτωπα, αλλά βρίσκοντας οραματικές συγκλίνουσες συνιστώσες και δημιουργικούς κοινούς τόπους. Τον ψηφίζουμε για να κάνει αποτελεσματική εργασία σε βάθος πάνω στο σώμα υπαρκτού δήμου. Να λύσει ευφυώς καίρια προβλήματα καθημερινότητας, να εφαρμόζει νέες τεχνολογίες, να αξιοποιεί τους καλύτερους, να πασκίζει για έναν δήμο του μέλλοντος.

Θα πρέπει οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, να θυμούνται ότι εμείς οι πολίτες ψηφίζουμε συγκεκριμένο, υπαρκτό, ικανό δήμαρχο κι όχι σανό και ιδέες απ' τις οποίες έχουμε μπουχτίσει.

Ο δήμαρχος είναι μεγάλο αξίωμα, πολύ σημαντικό. Με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που ο οραματισμός μπορεί να τις διευρύνει κατά τι, έως πολύ.

Γνωρίζουμε ότι ο δήμος είναι δημαρχοκεντρικό σύστημα. Έτσι αρκετοί έπεσαν στην παγίδα της λάθος αντίληψης που έχουν όσον αφορά το μοντέλο διοίκησης του Δήμου. Έγινε η παγίδα τους και έχασαν. Προτίμησαν να διοικούν μόνοι τους χωρίς να ζητάνε την άποψη, την βοήθεια των αμέσων συνεργατών τους. Αυτοί- οι χαμένοι- δεν είχαν ποτέ σχέση με την Αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο άμεσος θεσμός της δημοκρατίας και όποιος δεν την υπηρετεί με σωφροσύνη κάποια στιγμή θα βρεθεί στο περιθώριο.

Ο Δήμαρχος δεν πρέπει να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα ως ελβετικός σουγιάς. Ο Δήμαρχος μπορεί να πάει το δήμο μέχρι ενός σημείου. Εάν έχει όμως ικανούς συνεργάτες μπορεί να πάει το Δήμο ακόμα πιο μακριά και να εξασφαλίσει την επανεκλογή του.

Ο πλάτανος θέλει νερό κι ο πολίτης της Ηλείας αέρα. Και στην Ηλεία του 2023 τα πλατάνια πεθαίνουν από δίψα και οι πολίτες από ασφυκτική έλλειψη οξυγόνου!

Γεώργιος Μπακογιάννης

Χημικός Μηχανικός

Pin It