Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Είμαι απόλυτα σύμφωνος για τις Χειραψίες, τα Χαμόγελα και τις εκατέρωθεν δηλώσεις «ότι συνεχίζεται ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτά συνέβησαν πριν λίγες ημέρες στην Νέα Υόρκη μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου.

Κατά έναν «περίεργο» τρόπο την προηγούμενη ημέρα ο εξαίρετος Πρόεδρος κ. Ερντογάν δήλωσε ότι: Η μισή Κύπρος είναι Τουρκικό Έδαφος. Σεβόμενος την Ελληνική υπερηφάνεια επαναφέρω στην «επιφάνεια» άρθρο μου που δημοσιεύτηκε πριν από σαράντα (40) χρόνια. Τίτλος: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1453 μ.Χ. Διαβάστε το.

Του Γιώργη ΤάΚη Δόξα
Είναι μερικά πράγματα. Είναι, πιο σωστά, μερικές αιώνιες αλήθειες. Είναι μερικά ιστορικά διδάγματα. Είναι η ίδια η ιστορία που σε αναγκάζει ή σε φλογίζει να βρίσκεσαι πάντοτε τοποθετημένος σε κάθε έκφραση των Ιδανικών και του Εθνικού Φρονήματος.
Λες και ήταν χθες. Λες και θάναι αύριο. Τόσο κοντά. Πολύ κοντά υπάρχει στο είναι κάθε ελληνικής καρδιάς το γεγονός του 1453 μ.Χ.. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Η πτώση της Αυτοκρατορίας. Οι βανδαλισμοί. Οι σκοτωμοί. Ο αφανισμός. Η Αναγέννηση του Ελληνικού πνεύματος στην Ιταλία. Και όλα μαζί συγκεντρωμένα στις πιο ματωμένες σελίδες της ιστορίας καλύπτουν το φως για τετρακόσια (400) ολόκληρα Χρόνια…
Εδώ Τούρκος. Πιο κει Τούρκος. Παντού Τούρκοι. Η μνήμη, που φωτίζει και τη λαμπρύνει η δουλεία και ο γκαγκστερισμός του Ασιάτη, δεν ξεχνά• δεν μπορεί να ξεχάσει• οφείλει να μην ξεχνά.
Και η μνήμη δεν εξοργίζεται μονάχα από ό,τι γράφτηκε για τον απαγχονισμό του Γρηγορίου του Ε΄. Και η μνήμη δεν φουντώνει με την έπαρση των βδελυρών πράξεων. Ούτε ακόμη από τους καϋμούς ενός Ελληνικού Λαού που άντεξε το μαρτύριο της σκλαβιάς.
Το γεγονός ήταν το 1453 μ.Χ. Από κει και πέρα η συνέχεια των χρόνων μας φιλοξενεί συχνότατα άλλες ποικίλες πράξεις των γειτόνων μας. Κάπου – κάπου μερικοί σοφοί προσπαθούν να μοιράσουν αρωματισμένη ατμόσφαιρα για «τους Φίλους Γείτονες». Κάπου – κάπου σε κάποιο νησί που μοσχοβολάει Ελλάδα, κάτι ελληνικά κορμιά ποτίζουν τη γη με αίμα με Τούρκικες σφαίρες.
Κάπου – κάπου, ιδιαίτερα στους Συλλόγους για την Αποκατάσταση της Παγκόσμιας Ειρήνης λένε πολλά. Μα πάρα πολλά. Τόσα, που δεν μπορούν τίποτε άλλο παρά να συγχύσω την Ιστορία και τη Βεβήλωση της Πραγματικότητας.
Και τώρα στα τόσα άλλα προσθέτω και τη δική μας άποψη. Η Τουρκία είναι μια Χώρα ασιατική. Η Τουρκία είναι Χώρα που τραυμάτισε την πατρίδα μου, το 1453. Μαχαίρωσε την πατρίδα μου στη Μικρασιατική καταστροφή. Η Τουρκία σιγοπίνει το αίμα της Κύπρου. Κι’ όταν καμμιά φορά έχεις όλη τη δύναμη και φωνάζεις: «Κάθε Τούρκος κι’ ένας εχθρός μου». Σε κοιτούν και απορούν. Δηλαδή, σημαίνει, ότι όσο τα χρόνια περνούν. Όσο πίνουμε βαρύ γλυκό και τα λέμε με συντροφικό ύφος. Όσο γίνονται βανδαλισμοί και ακρότητες. Όσο μειώνεται το εθνικό φρόνημα. Άλλο τόσο εμείς θα λέμε: «Οι Τούρκοι είναι Φίλοι μας»!…
Είναι, ίσως, εποχή που επιδιώκεται σε διεθνή κλίμακα η ύφεση των παθών και των φανατισμών. Ναι, όταν πρόκειται για παράλογες πολιτικές πεποιθήσεις. Ναι, όταν πρόκειται για Εμφύλιους Πολέμους που επιδιώκουν την Διχόνοια και τον Εθνικό Κατακερματισμό. Όταν όμως μπροστά στα μάτια σου έχεις όλες της φρικαλεότητες. Όταν μέσα σου βράζει το αίμα για τα τετρακόσια (400) χρόνια ανήκουστης ιστορικής ληστρικής επιδρομής. Όταν μέσα στην καρδιά σου γεμίζεις από τους βανδαλισμούς και τις αγριότητες που συμβαίνουν στην Κύπρο. Τότε ότι και να σου πουν. Ότι και να σου διαλαλήσουν μέσα στην ψυχή θα υπάρχει ένας δρόμος: Ο δρόμος που θα σε φέρνει αντιμέτωπο με τους Τούρκους και θα τους λες έξω από τα δόντια: «Κύριοι, είσαστε εχθροί μου».
Εκείνο που θα έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να συνειδητοποιηθή από κάθε πλευρά – και της Τουρκίας και της δικής μας – ότι ανάμεσα στις δύο Χώρες θα υφίσταται ένα μεγάλο και αιώνιο πολιτισμικό χάος. Και κάθε φορά που θα συμβαίνουν επεισόδια ή αγριότητες. Και κάθε φορά που αθώοι Έλληνες ψαράδες θα υποφέρουν. Τότε… τότε μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής, κείνης της ψυχής που ξεφουντώνει σε μοναδικά εθνικά γεγονότα, τότε να αφήνουμε τις φιλολογικές συζητήσεις. Να εγκαταλείπουμε τη λογική που επιβάλλουν οι ιστορικές στιγμές και να ΔΡΑΣΟΥΜΕ με Ο,ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ και ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ!…

Γιώργης ΤάΚη Δόξας
Αθήνα 23 Σεπτεμβρίου 2023

Pin It