Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ενώ τα κόμματα ψάχνουν τρόπους να επιβιώσουν πολιτικά δεν ισχύει το ίδιο για τη πλειοψηφία των πολιτών και πολύ περισσότερο για τους νέους.Η α-πολίτικη γενιά ενισχύεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έως ότου να α-πολιτικοποιηθεί πλήρως.Τα αίτια πολλά, κυριαρχεί η αδικία, η ανισότητα, η αναξιοκρατία, η ανηθικότητα, η υποκρισία των πολιτικών και η ασυνέπεια των ενηλίκων. Οι αφορμές περισσότερες. Οι υπεύθυνοι όλοι τους και όλοι μας, γονείς, δάσκαλοι και εκπαιδευτές.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Όμως συμμετοχή σε αυτό το φαινόμενο έχει και η νέα γενιά διότι έχει ένα μότο. «Όλοι τους είναι διεφθαρμένοι και ανήθικοι». Μήπως όμως και αυτό το μότο δε βασάνιζε και τη δική μας γενιά; Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να κινηθούμε μεταξύ του ορίου της πολιτικής και της κομματικοποίησης. Αν κάναμε λάθη; Εννοείτε ότι κάναμε. Αν κάποιος δε θέλει να κάνει λάθη να βυθιστεί στον ανήλιαγο καναπέ του.
Για μένα προσωπικά τρία είναι τα βασικά αίτια:
1.Η αδιαφορία της πολιτικής για τους νέους. Οι πολιτικοί είτε έχουν ξεχάσει τους λόγους εκλογής τους είτε έχουν απορροφηθεί τόσο πολύ από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, ώστε δεν αντιλαμβάνονται ότι η νεολαία χρειάζεται μέριμνα για να καταφέρει να εξελιχθεί.
2. Οι προσταγές της «μόδας». Οι νέοι συνηθίζουν να ακολουθούν τη μάζα χωρίς να έχουν επίγνωση των ενεργειών τους .
3. Η ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί στις κοινωνίες. Δεν υπάρχει ξεκάθαρος ιδεολογικός προσανατολισμός των κομμάτων καθώς πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν το θέμα της επιβίωσης και αναζητούν καινούργιους ψηφοφόρους.
Επειδή, όμως, αυτό το φαινόμενο θα πάρει μη αναστρέψιμη πορεία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του. Πρώτα από όλα για να είναι ενεργή η παρουσία των νέων στην πολιτική ζωή, θα πρέπει να αντιληφθούν την ύπαρξη ηθικής και αξιών. Θα πρέπει να βιώσουν ένα κράτος δικαίου, το οποίο θα τους προσφέρει ασφάλεια και θα τους αντιμετωπίζει με ισοτιμία.
Θα πρέπει να αισθανθούν πως οι ίδιοι συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων και δεν περιορίζονται στην άκριτη εφαρμογή τους.
Αναζητήστε και προσπαθήστε να εμπλουτίσετε τη γνώση σας πέρα από τα τετριμμένα.
Πρέπει να αντιμετωπίσετε την πολιτική, όχι ως έναν χώρο που έχει στιγματιστεί με τα μελανά σημεία του παρελθόντος, αλλά σαν ένα χώρο που προσφέρει βήμα σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να ακουστούν και να συνεισφέρουν ώστε συλλογικά να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Όλοι πρέπει να έχετε άποψη.
Μόνο μέσα από συλλογικότητες μπορούμε να πορευτούμε, να διορθώσουμε τα στραβά του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά με όραμα και ελπίδα για κάτι καλύτερο.
Χωρίς τη συμμετοχή της νέας γενιάς στη πολιτική ζωή, μέλλον δεν υπάρχει.
Μην αφήσετε τους άλλους να σας κλέψουν το παρόν και το μέλλον.

 

 

Pin It