Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Μεγάλη Εβδομάδα! μια χρονική περίοδος όπου στο άκουσμά της, οι λογοτέχνες, οι καλλιτέχνες εμπνέονται και προσπαθούν να μεταφέρουν τα μοναδικά και σπάνια συναισθήματα που δημιουργεί.


Ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα! Συναισθήματα που συμβαδίζουν με την ατελείωτη μαγεία της φύσης, αυτή την εποχή.
«Η υψηλότερη μορφή της άνοιξης που ξέρω:
μια ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα»
(Γ. Σεφέρης, Δοκιμές, Βʼ 94).
Από την Ανάσταση του Λαζάρου με το ελπιδοφόρο μήνυμα της ανάστασης για κάθε ανθρώπινη φύση, έως την Ανάσταση του Χριστού με το αέναο μήνυμα της ζωής αφού ο θάνατος νικάται, μεσολαβούν λίγες μέρες..μέρες που κάθε μια αντιστοιχεί σε ένα σημαντικό γεγονός, κάθε μια σημαίνει τη βίωση των Αγίων Παθών.
Στιγμές γεμάτες με χαρμολύπη, όπως άλλωστε η ολιγόχρονη ζωή Του, όπως η δική μας ζωή.
Η αγάπη, η δοτικότητα, η εμπιστοσύνη, η θυσία, η δικαιοσύνη, η συγχώρεση για τα οποία Ήρθε στη γη, είχαν σαν δώρα από την ανθρώπινη πλευρά, την αχαριστία, την προδοσία, τα μαρτύρια. Δεν άλλαξαν και πολλά στην ανθρώπινη κοινωνία. Βγαίνουν οι άνθρωποι στους δρόμους για να διεκδικήσουν τις αξίες για τις οποίες οδηγήθηκε στον Σταυρό. Δεν θέλαμε να Τον ακολουθήσουμε και οι συνέπειες είναι εδώ και αιώνες ορατές. Είναι στα ανθρώπινα θύματα της βίας των πολέμων, της βίας σε κάθε επίπεδο κατά ανηλίκων και ενηλίκων, είναι στα πεζοδρόμια των αστέγων, είναι στις πεταμένες σύριγγες των νέων, είναι στην ανέχεια, είναι στην κατάλυση των ηθών.
Οι παπαρούνες που σκεπάζουν τους ελληνικούς κάμπους μας θυμίζουν τις σταλαγματιές από το αίμα Του.
Κάθε παπαρούνα κι ένας σταυρός για τον καθένα, διότι ο ανθρώπινος πόνος δεν θα πάψει ποτέ. Όμως προσδοκούμε στην Ανάσταση κι αυτός είναι ο τελικός σκοπός μας.
Με ανθοφόρα ψυχή ας βιώσουμε αυτές τις μέρες -όσοι βέβαια τις ευλαβούμαστε- κι ας νιώσουμε ότι ανώτερο από κάθε ένδυμα μεταξωτό, βελουδένιο, ακριβοθώρητο βρίσκεται το άφθαρτο ένδυμα της σωφροσύνης, αυτό που αποτελεί τον εσωτερικό μας μανδύα.
Η σπάνια χαρά θα έρθει όταν βρεθούμε όλοι ομοτράπεζοι πνευματικών εδεσμάτων που η γεύση τους είναι δυσεύρετοι, που καμιά συνταγή δεν τη φτάνει.
Εγκάρδιες ευχές για μια Μεγάλη Εβδομάδα γεμάτη από πολλές στιγμές σιωπής και προσήλωσης, από συμπόρευση στον Γολγοθά κι απ' της αναστάσιμες γλυκόλαλες καμπάνες που θα μας εμφυτεύσουν την αέναη αισιοδοξία.
Ευφρόσυνη Πασχαλιά με αντιμετωπίσιμα προβλήματα, ευγνωμοσύνη μπρος στο Ακάνθινο Στεφάνι και προσευχή μαζί, άπειρα άνθη καλοσύνης και μια αναγέννηση λαμπρή!
Με αγάπη
Σοφία Δ. Αγραπίδη
Στρκός Σ.Ξ ε.α - Συγγραφέας

Pin It