Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Οι αρχαίοι Έλληνες, από την πρώτη αρχή των πραγμάτων, είχαν διαμορφώσει τη δική τους θεωρία για την κοσμογονία, όχι βέβαια αυτήν που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση. Πολύ νωρίτερα από τη Θεογονία, υπήρχε μόνο η σύγχυση για το χάος, που το σκεπάζει το βαθύ χάσμα της γνώσης, δίχως να ορίζεται η αρχή και το τέλος του.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Σε αυτό το απόλυτο κενό, ένα άδειο και μαύρο σκοτεινό σύμπαν, γεννήθηκαν τα παιδιά του Χάους, ο Έρεβος, το ανεξιχνίαστο βάθος, όπου κατοικεί ο θάνατος και η Νύχτα. Με τη γέννησή τους συνέβη το απόλυτο θαύμα. Στους σκοτεινούς και βαθείς κόλπους του Έρεβους και όσο οι εποχές κυλούσαν, γεννήθηκε μέσα από τον αέρα, το σκοτάδι και τον θάνατο, η πολυπόθητη, λαμπερή και με χρυσά φτερά Αγάπη. Η Αγάπη, με τη συντροφιά της Λαμπερής Μέρας, δημιούργησαν το φως. Ο ερχομός της αγάπης και του φωτός δημιούργησε τη γη, το στέρεο έδαφος. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, Η γη ήταν η αιτία να δημιουργηθεί ο έναστρος παράδεισος, ένα θησαυροφυλάκιο ψηλά, που θα τη σκεπάζει από όλες τις πλευρές και θα είναι το σπίτι των θεών.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα πρώτα έμβια όντα ήταν γιγάντια πλάσματα με απάνθρωπα χαρακτηριστικά και τη συντριπτική δύναμη του σεισμού, του τυφώνα και του ηφαιστείου.
Οι τερατόμορφες αυτές περιγραφές όντων ορίζουν κάποια από αυτά ως τεράστια με πολύ μεγάλη δύναμη, που είχαν εκατό χέρια και πενήντα κεφάλια. Ήταν γιγάντια πλάσματα που υψώνονταν σαν πανίσχυροι βράχοι βουνών και είχαν καταστροφική δύναμη. Μετά ήρθαν οι Τιτάνες, με σθένος και όχι καθαρά καταστροφικά. Ένας Τιτάνας όμως ήταν αυτός που τελικά έσωσε την ανθρωπότητα από την καταστροφή.
Μετά ήρθαν οι Κύκλωπες και οι Τιτάνες, τα αγαπημένα παιδιά του Ουρανού, κάτι που εξόργισε τη Μητέρα Γη, καθώς τα άλλα παιδιά τους παγιδεύτηκαν από τον πατέρα τους σε ένα κρυφό σημείο στο έδαφος. Η Μητέρα Γη έκανε έκκληση στα υπόλοιπα παιδιά της να τη βοηθήσουν να σταματήσει τον πατέρα τους από το να κακομεταχειρίζεται τα αδέλφια τους, λόγω των ιδιαίτερων και τερατόμορφων τρομακτικών χαρακτηριστικών τους. Ωστόσο, μόνο ο Τιτάνας Κρόνος ήταν αρκετά τολμηρός, ώστε να σταθεί ενάντια του πατέρα του και να τον τραυματίσει. Η Γαία γέννησε τους Γίγαντες, και στη συνέχεια, η Γαία τις Ερινύες, όπου καταδίωξαν και τιμωρούσαν όλους όσοι διέπρατταν οποιαδήποτε αδικία και σκότωναν κάποιον συγγενή εξ αίματος. Παρόλα αυτά η ανθρωπότητα άντεξε.
Η μετάβαση από τον «κόσμο των τεράτων» στον κόσμο των ανθρώπων συνέβη με τη γέννηση του Δία, το πέμπτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας και αυτός που στο μέλλον θα γινόταν ο άρχοντας του ουρανού και της γης.
Ο κόσμος ήταν πλέον καθαρός από τερατόμορφα όντα και έτοιμος για την απαρχή της ανθρωπότητας. Οι άνθρωποι μπορούσαν να ζήσουν με κάποια άνεση και ασφάλεια χωρίς τον οποιοδήποτε φόβο.
Παρόλο το καλό που έκανε ο Δίας στην ανθρωπότητα έκανε και το μέγιστο κακό. Δημιούργησε μια γλυκιά και όμορφη κοπέλα, ντροπαλή, όπου της δόθηκαν δώρα από τους θεούς, όπως ασημένια ρούχα, κεντημένο πέπλο, μαγεία, στεφάνι με λουλούδια και χρυσό στεφάνι. Η κοπέλα ονομάστηκε Πανδώρα, που σημαίνει το «δώρο όλων». Όλοι δε γνωρίζουμε το κουτί της Πανδώρας και τι συμβολίζει.
Με το πέρασμα των αιώνων εμφανίστηκαν κάποιοι σοφοί Έλληνες όπως ο Σόλωνας, ο Κλεισθένης και ο Περικλής. Άνθρωποι που θεμελίωσαν την Δημοκρατία. Άνθρωποι που κατάλαβαν ότι είχε έρθει η στιγμή οι άνθρωποι να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και ν΄ απαγκιστρωθούν από τη τιμωρία, ή την εύνοια των θεών.
Στο πέρασμα του χρόνου όμως η δημοκρατία καταδικάστηκε, πολλές φορές εξοβελίστηκε, και πλέον μόνο κατ΄ ορισμό πλέον υφίσταται.
Υπεύθυνα για τους διωγμούς ανά τους αιώνες της Δημοκρατίας ήταν και είναι τα τερατόμορφα δίποδα της πολιτικής. Δεν είναι δημιούργημα της περιόδου που διανύουμε, αλλά έχουν πάρει τη τελική τους μορφή, μετά από αιώνες εκπαίδευσης .
Σε αντίθεση με τους μυθολογικούς θεούς και τα τέρατα, που κάποια στιγμή προσπάθησαν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα, ο σημερινός τερατόμορφος άνθρωπος-πολιτικός εμφανίζεται από το πουθενά για να σώσει την χώρα, να αλλάξει την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο κι ενδεχομένως -αν του το επιτρέπουμε- κι ολόκληρο το πλανητικό σύστημα.
Έχουν καταφέρει να μεταβιβάζουν στην κοινωνία όλα τα δεινά που συμβαίνουν και η ευθύνη για όλα τα γεγονότα και τις συμφορές ν΄ αποδίδεται σε αυτήν. Για τις δικες τους αποφάσεις δε φέρουν καμία ευθύνη. Όλοι τους είναι αθώοι εκ προοιμίου. Όμως η ανθρωπότητα πρέπει να πληρώνει αν τυχόν και βρει το κουράγιο να σηκώνει το κεφάλι και να διεκδικεί την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα από αυτούς.
Ο πάντα επίκαιρος Μάνος Χατζιδάκις είχε πει: «Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος πάει να πει ότι του μοιάζει […] Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε, και να ταυτιζόμαστε με αυτό.
Όσο εμείς τα ανεχόμαστε αυτά «τερατάκια» θα πολλαπλασιάζονται στη δημόσια ζωή, θα ισχυροποιούνται και στο τέλος θα μας ελέγχουν και θα μας κυβερνούν.
Η Ελληνική κοσμογονία δεν είναι το 2.0 ούτε η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση όπως ισχυρίζονται οι σημερινοί πολιτικοί μας, αλλά αν στο τέλος θα καταφέρει να υπάρξει η Ελλάδα.

Pin It