Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η Αγία Τεσσαρακοστή ή Μεγάλη Σαρακοστή ή Σαρακοστή αποτελεί την αρχαιότερη από τις νηστείες της Ορθοδοξίας με μεγάλη διάρκεια (48 μέρες). Αρχίζει με την Καθαρά Δευτέρα όπου μετά από τα αποκριάτικα γλέντια, το φαγητό, τα ξεφαντώματα, σηματοδοτείται η εν λόγω χρονική περίοδος στην οποία η ψυχή και το σώμα οδηγούνται στην κάθαρση

ώστε να συμπορευτούμε στα Άγια Πάθη και να βιώσουμε τη μεγαλειώδη και αέναη χαρά της Ανάστασης. Είναι με σοφία σχεδιασμένος όλος ο εορταστικός κύκλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού η νηστεία ή η προσπάθεια για εγκράτεια, για χαλιναγώγηση των παθών, για επανοπροσδιορισμό σκέψεων και πράξεων,επέρχεται την εποχή όπου ο άνθρωπος φτάνει στον κορεσμό -πολλές φορές- στον τομέα των απολαύσεων. Η αναγέννηση του εσωτερικού μας κόσμου είναι απαραίτητη καθώς ο υγιής ψυχικός κόσμος αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για υγιή σώμα. Στις μέρες μας εξαιτίας διαφόρων αλλαγών στην ανθρωπότητα, απανωτών κρίσεων, τα ήθη και οι αξίες καταλύονται από πολλούς . Όμως η ανθρωπότητα προχωράει αιώνες τώρα..από τους λίγους.Τους λίγους, τους πεισματάρηδες , τους αισιόδοξους, αυτούς που καθημερινά μάχονται για να αναστηθούν οι ψυχές και το ηθικό του κόσμου που βάλλεται σε κάθε τομέα.Σημαντικά τα λόγια του μεγάλου μας Οδυσσέα Ελύτη :
"Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά.".
Έτσι και με τη Σαρακοστή, υπάρχουν οι πεισματάρηδες, οι λίγοι που προσπαθούν να μεταλαμπαδεύουν το αληθινό της νόημα, όχι με το θρησκοληπτικό ύφος που θέλει τη νηστεία με πομπώδη λόγια ή με αντικατάστατα των τροφών που υποτίθεται ότι νηστεύουν..Η νηστεία έχει νόημα όταν μπορούμε να στερηθούμε αυτό που επιθυμούμε, όταν ενεργοποιούμε τη δυναμική του μέτρου στις εκδηλώσεις μας και στην κριτική προς τους άλλους, όταν κατανοήσουμε την έννοια της κάθαρσης και κυρίως όταν ο αγώνας μας γίνεται με πάθος. Είμαστε άνθρωποι κι όχι μηχανές, αλλά έχουμε απίστευτες δυνατότητες, αρκεί να το θέλουμε.
Εύχομαι ολόψυχα, ευλογημένη Σαρακοστή με αυτοκριτική, αυτοέλεγχο, αυτοσυγκράτηση...στοιχεία τα οποία προσπερνάμε στην καθημερινότητα.
Εύχομαι προς όλους οι οποίοι ευλαβούνται τις Άγιες μέρες να γίνουν οι φάροι της αγάπης για την οποία Σταυρώθηκε, να γίνουν οι λαμπαδηδρόμοι αξιών που οδηγούν σε καλύτερες μέρες.
Χρόνια πολλά, καλή πορεία με αληθινό αγώνα!
Με σεβασμό και αγάπη
Σοφία Δ. Αγραπίδη
Στρκός Σ.Ξ ε.α- Συγγραφέας

Pin It