Σάββατο 18 Μαΐου 2024


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει µια κυρίαρχη αποστολή, εκείνη της διαχείρισης της καθημερινότητας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, µέσα από τις πολιτικές που διαμορφώνονται στις τοπικές κοινωνίες αποτυπώνεται και η ουσία αυτού που ονομάζουμε πολιτική παρεµβατικότητα µε άµεσο αντίκτυπο στον πολίτη. Νέες παράμετροι και σύγχρονα δεδομένα αναδιαµορφώνουν τη ζωή των δηµοτών πλέον µε έξυπνα µοντέλα, όπου πολύ µεγάλο ρόλο παίζουν η τεχνολογία, η καινοτοµική προσέγγιση και η ανοιχτότητα στην επικοινωνία. Εάν η Αρχή της πόλης δεν μπορεί να ανταποκριθεί µε νέα σκέψη, κουλτούρα αλλά και ειλικρινή αντιμετώπιση της σύνθετης καθημερινότητας είναι καταδικασμένη να πεθάνει και μαζί της η πόλη.
Δυνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση, ισχυρές και συνεκτικές τοπικές κοινωνίες, δηµότες µε αντίληψη µιας συνεκτικής και αποτελεσματικής δομής, αποτελούν τα όπλα αλλά και την άµυνα ταυτόχρονα απέναντι στην εν δυνάµει συρρίκνωση της επαρχίας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να υπηρετήσει τη κοινωνία, εάν καταφέρει, εάν αναδείξει και θέσει ως προτεραιότητά της τις εξής παραμέτρους:
1.Ποιότητα ζωής και εύρυθµη λειτουργία των δήµων
2. Ενίσχυση της απασχόλησης
3.Ανάπτυξη και καινοτοµία
4. Προστασία του περιβάλλοντος
5. Κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη
6. Αναβάθµιση της παιδείας-πολιτισµού και αθλητισµού
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι καταδικασμένη να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στο πέρασμα του χρόνου, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο άμεσος και ο πιο εγγύς δημοκρατικός θεσμός προς το πολίτη. Η σωστή τοπική διακυβέρνηση περνάει μέσα από τη χρηστή διοίκηση στην οικονομική διαχείριση, την ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών, την εξεύρεση λύσεων με ορθολογικό τρόπο, με τα ζητήματα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, του επαγγελματισμού, της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αποτελεσματικότητας να είναι αδιαπραγμάτευτα.
Ο Δήμος οφείλει να αποτελεί τον θεματοφύλακα της κοινωνίας για να μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ότι μπορεί ουσιαστικά να εμπιστευτεί τους θεσμούς, που υποχρεούνται να κάνουν καλύτερο το βιοτικό του επίπεδο.
Η εγγύτητα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες από τη τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά μιας αποτελεσματικής διοίκησης, ενώ η «κυκλική οικονομία» και η συνεργασία με πλήρη διαφάνεια με τους οικονομικούς παρόχους του Δήμου, αποτελούν τις βάσεις για ενίσχυση και της τοπικής οικονομίας, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης για τη συνέχεια της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Οι υπηρεσίες του Δήμου, επιβάλλεται να είναι επαρκείς, κοντά στους πολίτες. Η καθαριότητα, οι κοινωνικές δομές, ο πολιτισμός, η ύδρευση και η άρδευση, είναι η αιχμή του δόρατος της κάθε αυτοδιοικητικής προσπάθειας. Τέλος, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει μετρήσιμους στόχους στην περιβαλλοντική και πολιτική προστασία, σεβόμενη τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων, στα πλαίσια της οικονομικής αειφορίας, θέτοντας όρια σε ανεξέλεγκτες «επενδυτικού τύπου» κινήσεις, συμβάλλοντας όμως ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου, μέσα από έγκριση επενδύσεων που διέπονται από διαφάνεια, προοπτική, μελέτες και αξιοποίηση.
Εν κατακλείδι το τρίπτυχο «Αυτοδιοίκηση-κοινωνία-ανάπτυξη», είναι ικανό να δημιουργήσει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οφείλει δε ταυτόχρονα να στηριχτεί επάνω σε βασικές ανθρώπινες αρχές και αξίες όπου μια αυτοδιοικητική αρχή οφείλει να τηρήσει στο ακέραιο από την αρχή έως το τέλος της θητείας της.

 

Pin It