Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Βρέθηκα την Τετάρτη στις 28 του Δεκέμβρη 2022 στην εξαιρετική, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, τελετή βράβευσης των νεοεισαχθέντων φοιτητών στις πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας και ακούγοντας τους διοργανωτές, τους πολιτικούς και τους καθηγητές του Λυκείου της πόλης μας χάρηκα και εγώ και συγκινήθηκα μαζί τους από τα όμορφα λόγια και τους επαίνους απέναντι σε αυτά τα παιδιά.

Γιατί τους αξίζει πράγματι τούτος ο έπαινος αφού με θυσίες και κόπο κατάφεραν την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, καθώς όλοι ξέρουμε πως η προετοιμασία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στη χώρα μας είναι επίμοχθη και απαιτεί αγώνα όχι μόνο των παιδιών και των καθηγητών τους, όπως ορθά επαναλήφθηκε, αλλά και των γονιών τους που βιώνουν και εκείνοι το δυσβάσταχτο άγχος των παιδιών τους και στραγγίζουν οικονομικά.
Μέσα σε όλο αυτό το ωραίο κλίμα της συγκίνησης και τη χαράς μου γεννήθηκε μια σκέψη. Γιατί όλοι αυτοί συνεχάρησαν μόνο τους νεοεισαχθέντες και δεν συνεχάρη ούτε ένας τα παιδιά που επέλεξαν να μη δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις αλλά να ακολουθήσουν μια ιδιωτική σχολή ή να σταδιοδρομήσουν σε ένα χειρωνακτικό επάγγελμα; Θα μου πεις η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους μαθητές που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο και όπως ήταν φυσικό ακούστηκαν έπαινοι μόνο για αυτά τα παιδιά.
Η σκέψη που γεννήθηκε λοιπόν γεννά και μια πρόταση. Σαφώς και πρέπει να επαινούμε τους φοιτητές μας γιατί όντως με τους Πτυχιακούς και τους Μεταπτυχιακούς τίτλους προοδεύουν και μαζί τους ακμάζει και ο τόπος μας και η χώρα μας επίσης και είναι τιμή για την Ηλεία μας να ακούγονται τέτοιες αριστείες είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Μήπως όμως σιγά – σιγά, σε μια τέτοια εκδήλωση, να ακούμε και ένα έπαινο για τα παιδιά που επιλέγουν να είναι χειρώνακτες ή αγρότες, ή τεχνίτες, ή κτηνοτρόφοι γιατί και αυτά τα παιδιά κάνουν τη χώρα μας να ευδοκιμεί, μένοντας πίσω στον τόπο τους και κρατώντας ζωντανή την επαρχία μας εργαζόμενοι και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικογένειες;
Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους μαθητές που αποφοίτησαν από το Λύκειο, Συγχαρητήρια σε αυτούς που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο, Συγχαρητήρια και στους Μελλοντικά Χειρώνακτες γιατί όλοι χρειάζονται και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Εξάλλου αρκετοί από εμάς που δίνουμε τα Συγχαρητήρια καταγόμαστε από οικογένειες Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Τεχνιτών, Χειρώνακτων γενικά, και πρέπει να θυμόμαστε και να επαινούμε το από που ξεκινήσαμε.

Κατερίνα Μητροπούλου
Γαστούνη Ηλείας

Pin It