Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο στάθηκε η προσωπική μου εμπειρία, που ευτυχώς δεν είχε άσχημη κατάληξη , όταν οδηγώντας όχθες στο ύψος του κόμβου Σαβαλιων ένιωσα το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας να γλιστρήσει μετά τη χρησιμοποίηση των φρένων πέδησης.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιστήσουν οι οδηγοί που κινούνται από το ύψος του κόμβου της Βάρδας έως το κόμβο Σαβαλίων και από το κόμβο Αγίου Γεωργίου στη περιφερειακή εθνική οδό εξωτερικά του Πύργου, ειδικά στην ανηφόρα στα Χανάκια, έως το κόμβο Γαστούνης.

Ο λόγος είναι ότι αυτή τη περίοδο γίνεται μεταφορά από τους αγρότες της βιομηχανικής ντομάτας στα δυο μεγάλα εργοστάσια που εδρεύουν στα Σαβάλια και στη Γαστούνη αντίστοιχα.

Κατά τη μεταφορά του συγκεκριμένου προϊόντος σε μη στεγανές πλατφόρμες, έχει ως συνέπεια υγρά να διαρρέουν στο οδικό δίκτυο και αυτό να μετατρέπεται σε άκρως ολισθηρό και επικίνδυνο για οδηγούς αυτοκίνητων και μοτοσικλετιστών. Ειδικά για τους μοτοσικλετιστές οι όποιοι είναι εμφανώς σε πιο δύσκολη , να μη πω σε πιο δεινή θέση. Ευάλωτοι σε περισσότερους κινδύνους.

Ειδικά κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, λόγω αυξημένων ποσοστών υγρασίας κάνει το οδόστρωμα ακόμα πιο ολισθηρό εξαιτίας της παρουσίας των διασταλλαζόντων υγρών προερχόμενα από τις μη στεγανές πλατφόρμες κατά τη μεταφορά της βιομηχανικής ντομάτας.

Όλοι όσοι οδηγούμε σε αυτό το κάκιστο οδικό δίκτυο γνωρίζουμε ότι ήδη λόγω της παλαιότητας του δικτύου η επιφάνεια αυτού είναι λεία με μειωμένη πρόσφυση.

Η παρουσία δε αυτών των υγρών τη κάνει ακόμα πιο ολισθηρή την επιφάνεια και συνεπώς άκρως επικίνδυνο το οδόστρωμα. Η λεία επιφάνεια ως γνωστόν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ολισθηρότητα και κατ’ επέκταση με τα τροχαία ατυχήματα, ο Θεός να φυλαει μη τυχόν και χρησιμοποιήσουμε ξαφνικά τα φρένα πέδησης.

Ως γνωστόν η πρόληψη σώζει και γι’ αυτό θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αναγνώριση των κινδύνων και άμεσα να υπάρχει άμεση εμπλοκή των ιθυνόντων υπηρεσιών για να αποφευχθούν πιθανών τροχαία ατυχήματα.

Γεώργιος Μπακογιάννης

Χημικός Μηχανικός

Pin It