Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Στις 30 Ιουνίου 2022, έφυγε… αιφνιδίως από τη ζωή ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Κορυφαίος εκλογικός αναλυτής, ειδικός στις έρευνες κοινής γνώμης, αρχικά σπουδάζοντας Μαθηματικά και φτάνοντας να γίνει και πανεπιστημιακός, το πρόσωπο των εκλογών στη σύγχρονη Ελλάδα.

Με βαθιά αντίληψη των πραγμάτων και ολοκληρωμένα δομημένη σκέψη σε συνδυασμό με λόγο σοβαρό και υπεύθυνο, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τη συνεργασία της εταιρείας Opinion και του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel.

Του Νίκου Διαμαντόπουλου
Επικοινωνιολόγου

Τον γνώρισα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Καστοριά, όταν είχε παραστεί ως ομιλητής σ’ ένα συνέδριο πολιτικής επικοινωνίας & μάρκετινγκ που διοργάνωνε η Σχολή μου, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος αν και βρισκόταν στην κορυφή του αντικειμένου του, ήταν απλός και πράος, εντελώς προσιτός και προσηνής κι εκπέμποντας ήθος.
Θέλω να αναφερθώ σε δυο σημεία, αρχής γενομένης από τις δημοτικές εκλογές του 2014, στις οποίες και συμμετείχα στον Δήμο μου.
Το 2014 λοιπόν δημιουργώντας τη νεανική Ανεξαρτησία στον Δήμο Ήλιδας, ίσχυε ήδη απ’ τις προηγούμενες εκλογές, ένα εκλογικό σύστημα που ήταν πολύ δύσκολο (ως προς την συγκρότηση συνδυασμού), για σχήματα ανεξάρτητα και (τα λεγόμενα) “μικρά”, όπως το δικό μας. Ήταν ένα εκλογικό σύστημα που ευνοούσε τους ισχυρούς υποψηφίους, τις “μεγάλες” παρατάξεις.
Η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας από την τότε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είχε εκφράσει (υποτίθεται) τη βούληση να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, με ένα άλλο που εν ολίγοις ευνοούσε κατά πολύ, ανεξάρτητους και “μικρούς” υποψηφίους. Πέραν από το τι τελικά (δεν) έκανε ή το τι κάνει σήμερα…
Αν και η αλλαγή τότε, παρουσιαζόταν ως αποφασισμένη, τη μία μέρα έβγαιναν ορισμένοι από τη συγκυβέρνηση κι έλεγαν ότι αλλάζει το εκλογικό σύστημα, ενώ την άλλη μέρα έβγαιναν κάποιοι άλλοι λέγοντας ότι δεν αλλάζει. Αυτό γινόταν για καιρό… με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πως να κινηθούμε ως προς τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας.
Τηλεφώνησα στον Ηλία Νικολακόπουλο και αφού του εξήγησα το λόγο, τον ρωτώ σχετικά με το ποιο τελικά εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις δημοτικές εκλογές του 2014. Άσε με να το δω, μου λέει... και πάρε με σε μια βδομάδα. Όταν επικοινώνησα ξανά μαζί του και αφού μου ανέφερε πως τίποτα δεν είναι βέβαιο ως προς την αλλαγή του, εν συνεχεία, μου έκανε μια μικρή ανάλυση… καταλήγοντας πως κατά την εκτίμησή του, οι εκλογές θα γίνονταν με το παλιό εκλογικό σύστημα. Εκτίμηση μεν, αλλά στο τέλος με σιγουριά μού είπε χαρακτηριστικά: “Εσύ να προετοιμάζεσαι για το υπάρχον”.
Όσο οι μέρες περνούσαν, οι πληροφορίες από τα ΜΜΕ έλεγαν ξανά, ότι τελικά το εκλογικό σύστημα θα αλλάξει. Το εκλογικό σύστημα εν τέλει, δεν άλλαξε. Ο Νικολακόπουλος, παρά τις πληροφορίες που επικρατούσαν ότι ο εκλογικός νόμος αλλάζει, είχε εκτιμήσει σωστά. Το εκλογικό σύστημα όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά τελευταία στιγμή το τροποποίησαν σε κάποια σημεία ως προς την διαμόρφωση των ψηφοδελτίων που ευνοούσε ακόμη περισσότερο τους ισχυρούς, όσους είχαν ή θέλησαν να έχουν πίσω τους… μηχανισμούς και οι οποίοι μαζί με όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα και την ΚΕΔΕ, είχαν αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού συστήματος.
Ως επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας πια και εδώ είναι το άλλο σημείο που θα ήθελα να αναφερθώ στον αείμνηστο πλέον Ηλία Νικολακόπουλο, τον συνάντησα στην Αμαλιάδα, όταν εν έτει 2015, είχε έρθει προσκεκλημένος του Δήμου Ήλιδας και της τότε Δημοτικής Αρχής, ως ομιλητής σε μια εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη, εξ αφορμής της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του τελευταίου. Το αναφέρω, γιατί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ήταν συγκλονιστική η στιγμή που αναφέρθηκε στα οστά του Μπελογιάννη. Όταν πέθανε η Έλλη Παππά, η σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη, πήγαν, όπως είπε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, στο νεκροταφείο, στον τάφο του Μπελογιάννη, για να βγάλουν τα οστά του εξ Αμαλιάδος ορμώμενου αγωνιστή… επικεντρώνοντας στη στιγμή που αντίκρισε την οπή στο κρανίο του Νίκου Μπελογιάννη, από τη χαριστική βολή της εκτέλεσής του.
Αυτές οι λίγες γραμμές, με δυο αναφορές που ήθελα απ’ την πλευρά μου να παραθέσω, κατατίθενται ως φόρος τιμής στον Ηλία Νικολακόπουλο, τον επιστήμονα, τον πολιτικό, κοινωνικό και εκλογικό αναλυτή αλλά και ερευνητή, τον συγγραφέα, τον πολίτη, τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που αν και δεν πολιτευόταν ή δεν ήταν πολιτικός (με την έννοια που γνωρίζουμε), ωστόσο στη συνείδηση της κοινής γνώμης, ταυτίστηκε όσο κανείς, με τις εκλογές, στη σύγχρονη μορφή κι εξέλιξη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Pin It