Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ο Δημόσιος Απολογισμός Πεπραγμένων κύριε Δήμαρχε αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη Δημοτική Αρχή, γιατί έχετε την ευκαιρία να παρουσιάσετε το έργο και τις δράσεις που πραγματοποιήσατε, ή μη την προηγούμενη χρονιά στο πλαίσιο του ετήσιου ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης του δήμου.

Σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε ποια είναι η κορωνίδα της δράσης σας.

Σας δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσετε στους δημότες το πραγματοποιηθέν έργο σας, αλλά και τις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσετε, ή ακόμα και τα έργα που έχετε δρομολογήσει.

Σας δίνεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να σας ακούσουν οι δημότες του Δήμου μας και να αναφέρεται τα σημεία και τις προσπάθειες που έχετε καταβάλλει ή πρόκειται να καταβάλλεται για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης ο δήμος μιας και μέχρι πρότινος ο Δήμος «νωχελικά» πορευόταν στο μέλλον.

Σας δίνεται η ευκαιρία ν΄ αναφέρετε τα έργα και μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί στον Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα, καθώς και τις οικονομικές, τεχνικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχετε προωθήσει στο διάστημα των πρώτων δυόμιση χρόνων.

Σας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξετε ότι ο δήμος είναι ανοιχτός σε όλους τους πολίτες, να ακουμπά και να ενισχύει τον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, να στηρίξει την τοπική ιστορία, τον τουρισμό και την ανάδειξη της περιοχής, να προστατεύει το περιβάλλον, όπως ευαγγελίζεστε.

Σας δίνεται η ευκαιρία να εστιάσετε στο αποτέλεσμα και όχι στα αίτια, καθώς τις περισσότερες φορές οι απολογισμοί πεπραγμένων περιλαμβάνουν κριτική, καταγγελίες και ενστάσεις για την προηγούμενη διοίκηση και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της.

Σας δίνεται η ευκαιρία να ανοίξετε μία μεγάλη συζήτηση για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και των ανθρώπων του. Να καταγραφούν όσα έγιναν, όσα έχουν ξεκινήσει και όσα έχουν σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα.

Σας δίνεται η ευκαιρία να πείτε, ότι μαζί με τους εργαζόμενους, τους αιρετούς και πολλούς εθελοντές, φτιάξατε ένα δίκτυο δημιουργίας και ανάπτυξης για τον Δήμο μας. Να πείσετε ότι η διοίκηση σας εφαρμόζει στις βασικές αρχές της καλής διακυβέρνησης που ισχύουν παγκοσμίως για τους δημόσιους οργανισμούς, όπως η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η δικαιοσύνη στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, η ισόρροπη μεταχείριση των κοινοτήτων, η αποκέντρωση των λειτουργιών, η ενίσχυση του τρίτου πυλώνα της οικονομίας, η εθελοντική συμμετοχή. Άλλωστε οι θεσμικές αλλαγές πρέπει να βασίζονται σε σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις, διαφορετικά μένουμε μόνο στα λόγια.

Σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε για Δικαιοσύνη, για το συμπαραστάτη του δημότη που αποτελεί εγγύηση της δίκαιης και νόμιμης λειτουργίας της διοίκησης, των νομικών προσώπων και όλων των οργάνων του.

Σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε για την ισόρροπη μεταχείριση των κοινοτήτων, για την ισότιμη και ισόρροπη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε κάθε δημοτική ενότητα.

Σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε για την αποκέντρωση λειτουργιών: Μεγαλύτερη συμμετοχή των προέδρων τοπικών συμβουλίων στη διαχείριση της καθημερινότητας με το ποσό της πάγιας προκαταβολής κάθε χρόνο.

Σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε για την υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας

Σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε για την εθελοντική προσφορά, όπως ορισμό άμισθων ειδικών συμβούλων, για τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα και υποστήριξη των εθελοντικών οργανώσεων, με την παραχώρηση γραφείων για τη λειτουργική εξυπηρέτησή τους και στενή συνεργασία στην υλοποίηση δράσεων που συνδέονται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, διαχείριση αδέσποτων, κοινωνική ανακύκλωση, εκπαίδευση, αιμοδοσία και πολιτιστικές/αθλητικές διοργανώσεις.

Σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε για το σχεδιασμό και τη συμμετοχή του Δήμου σε αναπτυξιακά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου και στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε για Αξιοπιστία / Ρευστότητα / Καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών / Τοπική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα / Εξωστρέφεια / Κοινωνική Πολιτική / Υγεία / Παιδεία / Διά Βίου Μάθηση / Πολιτισμός / Αθλητισμός-Περιβάλλον / Πολιτιστική Κληρονομιά / Πολιτιστικά γεγονότα / Αθλητικά γεγονότα / Καθαριότητα - Πράσινο / Αναβαθμίσεις - Συντηρήσεις / Αγροτική Οδοποιία / Αδέσποτα / Πολιτική Προστασία / Αναπτυξιακά Σχέδια / Όλυμπος / Κεντρικό καφενείο /.

Σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε για «τη πρακτική η οποία τηρείται σήμερα από την αντιπολίτευση και είναι πρακτική νηπιαγωγείου» όπως χαρακτηριστικά έχετε αναφέρει.

Να γνωρίζεις τούτο κύριε Δήμαρχε. Η κριτική αποτελεί το εφαλτήριο για να προχωράει με σταθερά βήματα ο δήμος. Ανοιχτός - γόνιμος διάλογος χρειάζεται για να αντιμετωπίζουμε προβλήματα και ταυτόχρονα να προγραμματίζουμε το μέλλον»

Γεώργιος Μπακογιάννης

Χημικός Μηχανικός

Pin It