Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ποιοι όμως είναι αυτοί που δεν ξέρουν τι «ποιούσιν» και ποιοι εκείνοι που καλούνται να «αφήσουν», να συγχωρήσουν δηλ., τους αγνοούντες το χρέος τους προς τα ιερά και τα όσια, τις αρχές και τις ακατάλυτες αξίες, που δίνουν νόημα και περιεχόμενο στη ζωή τους;

Του Γιώργου Ευθυμίου, Εκπ/κού
Το παραπάνω θέμα των Ιερών Γραφών, φίλοι μου, μου το θύμισε ένας από τους πολλούς καλούς μαθητές μου του Γυμνασίου Πελοπίου, που γεννήθηκαν, γαλουχήθηκαν και ενστερνίσθηκαν τα αγνά ιδεώδη και «πιστεύω» των γονιών και των δασκάλων τους και δεν ήξεραν από χουλιγκανισμό, ούτε από μπούλινγκ….
Μου διάβασε λοιπόν ο μαθητής μου αυτός, ο Τέλης ο Καραχάλιος, δια του τηλεφώνου του, το άρθρο ενός διεθνούς εμβέλειας σοφού και κυρίως αληθινού ανθρωπιστή της γείτονος χώρας, της Τουρκίας, του Παν/κού Καθηγητή της Ιστορίας Taner Akcam με θέμα: «Ζούμε στον 21ο αιώνα, η νοοτροπία μας ακόμα είναι εκείνη του 1453».
Του είπα λοιπόν να μου το στείλει δια του viber με σκοπό να το διαβάσω κι εγώ αλλά και να το στείλω στο φιλόξενο τύπο της προσφιλούς μας Πατρίδας, της Ηλείας, ώστε να το διαβάσουν και οι συμπατριώτες μας που δεν ξέρουν, όπως δεν ξέρω κι εγώ από ηλεκρονικά και παρεμφερή, ότι υπάρχουν πολλοί της παρανοϊκής γείτονος χώρας, που ούτε στα λόγια, ούτε και στις ειδεχθείς και βδελυρές πράξεις μιμούνται τους φανατισμένους άρχοντές τους και τους εθνικιστές συμπατριώτες τους….
Και να τι λέει με αφορμή τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας και του πολιτισμού.
Ο έγκριτος Καθηγητής γράφει:
«Στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που έπρεπε να πει κανείς για το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι «ανάρμοστο» και «ντροπή». Σκέπτομαι όμως ότι οι συνομιλητές μου δε διαθέτουν την πολιτιστική λεπτότητα να αντιληφθούν το νόημα αυτών των λέξεων. Γι’ αυτό θα μιλήσω ανοιχτά για το θέμα και με τον τρόπο που να το καταλάβουν. Αυτό που έγινε στην Αγία Σοφία είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα βαρβαρότητας. Αποτελεί τη διακήρυξη των Τούρκων ότι είναι απολίτιστοι και καταστροφικοί. Γιατί;
Επειδή με αυτό που έκαναν, δήλωσαν σ’ όλον τον κόσμο ότι: «όσο κι αν ζούμε στον 21ο αιώνα, διατηρούμε τη νοοτροπία του κατακτητή του 1453. Εμείς ακόμα και στον 21ο αιώνα δεν έχουμε την αγωνία να προστατεύσουμε μια παγκόσμια κληρονομία της ανθρωπότητας. Δεν έχουμε αποθέματα πολιτισμού, για να πάμε ένα βήμα παραπέρα την πολιτιστική κληρονομιά, που μας κληροδότησαν. Δεν έχουμε να προσθέσουμε ούτε ένα λιθαράκι στην Παγκόσμια Κληρονομιά.
Εμείς, δυστυχώς, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτισμική αξία. Μπορούμε μόνο να την κατακτήσουμε, να την χαλάσουμε, να την γκρεμίσουμε, να την καταστρέψουμε. Αυτό συνέβη με ένα από τα σπουδαιότερα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, που μετατρέψαμε σε ΤΖΑΜΙ και την κατακτήσαμε ξανά, όπως το 1453, αλλά στον 21ο αιώνα. Αυτό που έγινε είναι μια πολιτισμική καταστροφή.
Μήπως ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ και ο ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ θα καταλάβουν τώρα τα αίτια της εξαιρετικά αρνητικής εικόνας που επικρατεί στον κόσμο έναντι των Τούρκων;».
Δε σταματάει, φίλοι μου, το άρθρο του αξιόλογου αυτού Καθηγητή στην εφημερίδα Ahval σ’ όσα ελάχιστα παρέθεσα με το απόσπασμα στο οποίο αναφέρθηκα. Όσοι όμως από εμάς τους ηλικιωμένους θέλουμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα με όσα λέει για τους άξεστους και βάρβαρους ομοεθνείς του, ας πούμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, που ξέρουν από ηλεκτρονικά και τα τοιαύτα, να μας το διαβάσουν ολόκληρο, για να δούμε πως δεν είναι όλοι το ίδιο οι γειτονές μας.
Αλλά μετά απ’ αυτά δε δικαιούμαστε να διερωτηθούμε: Τι κάνει η UNESCO μας για την Αγία Σοφία;

 

 

Pin It