Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η γνωστή φράση από το παιδικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν περιγράφει την στιγμή που ο βασιλιάς της ιστορίας δεν μπορεί να δει την πραγματικότητα, ότι περπατάει γυμνός. Όμως ο σοφός λαός βλέπει τη γύμνια του.Η φράση αυτή θυμίζει την κατάσταση στον Δήμο Πηνειού σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων της δημαρχιακής θητείας- διοίκησης από το κ. Ανδρέα Μαρίνο.

Ανάλογα με τον βασιλιά του παραμυθιού, η σημερινή διοίκηση του Δήμου αδυνατεί να δει τα προβλήματα και ενεργεί-ή και όχι- χωρίς αίσθηση της πραγματικής κατάστασης με δραματικές συνέπειες για τον Δήμο και τους πολίτες.
Η διοίκηση που ευαγγελίζεται την εξοικονόμηση πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος, τον ορθολογικό σχεδιασμό και κυρίως τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια, φαίνεται να αποκλίνει από τις αρχές αυτές, δείχνοντας «γύμνια» απέναντι στους πολίτες.
Συγκεκριμένα, ως μικρός απολογισμός των πρώτων 3 χρόνων διοίκησης, καταγράφονται τα παρακάτω δεδομένα:
Α. Πολιτική εσωστρέφεια
Διαχρονικά ο Δήμος Πηνειού εφάρμοζε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με πολλά έργα τα οποία άλλαξαν την εικόνα του Δήμου σε όλη τη διοικητική του περιφέρεια. Σε αυτόν τον αγώνα μεγάλη συμβολή εκτός του Δήμαρχου, σαφή, ευδιάκριτο λόγο και θέση είχαν και οι κατά περιόδους αντιδήμαρχοι που εκλήθησαν να παίξουν ρόλο τόσο θεσμικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Σε αντιδιαστολή η εικόνα της σημερινής διοίκησης παρουσιάζει έλλειμμα τόσο σε παραγωγικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό ότι η απλή αναλογική του «Κλεισθένη» έδωσε στο συνδυασμό της συμπολίτευσης μόλις 9 δημοτικούς συμβούλους (το 1/3 των εδρών) συνεχίζεται ο μονόδρομος του «ενός ανδρός αρχή», αποκλείοντας μέτωπα συναινέσεων με την αντιπολίτευση. Οι συνεργασίες ή συζητήσεις με την αντιπολίτευση θα μπορούσαν να δώσουν εύφορο έδαφος για τον Δήμο και την κοινωνία μας. Με ένα πολιτικό προσωπικό που ανακυκλώνεται κάθε λίγο, σε χρονικό διάστημα 9 μηνών έχει αλλάξει τρεις φορές θέσεις αντιδημάρχων, διότι υπάρχει αδυναμία διοίκησης των αντιστοιχών θεματικών-πολιτικών αντιδμαρχιων. Μη ξεχνάμε και τις διαχρονικά παραιτήσεις αντιδημάρχων, αφήνοντας αιχμές για τη διοίκηση του κυρίου Ανδρέα Μαρίνου.

Β. Διαχείριση του περιβάλλοντος
Προεκλογικά ο κύριος Μαρίνος είχε δεσμευτεί ότι ο κοινός βιολογικός καθαρισμός Βαρθολομιού-Γαστούνης θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί. Σήμερα 3 χρόνια το αποχετευτικό δίκτυο θα εξυπηρετεί περίπου το 1/3 των οικιών και καταστημάτων της πόλης της Γαστούνης. Το Βαρθολομιό δε, είναι άγνωστο πότε θα εξυπηρετηθεί.
Η αδυναμία του, αλλά και η εμμονή του να αναλάβει μέσω της διοίκησης το Σύνδεσμο αποχέτευσης «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ» που εξυπηρετεί τον όμορο δήμο, και το Τραγανό πλέον έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και εγκυμονεί περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.
Αλήθεια, κύριε Μαρίνο θα εξηγήσετε στους εξυπηρετούμενους πολίτες γιατί χάσατε την ενεργειακή αναβάθμιση προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ για το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στα Λεχαινά;
Οι δράσεις με κωδικές ονομασίες «άπλετο φως» και «τέρμα το εμφιαλωμένο νερό» θα αποδεδειχθεί στη πράξη πόσο θετικές είναι για το πολίτη.

Γ. Μηδαμινό έργο, υπό-ανάπτυξη
Αντιστρόφως ανάλογη της εκλογικής υπερφίαλης μάλλον δραστηριότητας, είναι η παραγωγή ουσιαστικού έργου στο Δήμο Πηνειού. Η Δημοτική Αρχή αναλώθηκε σε ήπιες παρεμβάσεις , αμελώντας τα έργα. Γιατί κύριε Μαρίνο δε λέτε στους πολίτες πόσα έργα καταφέρατε να εντάξετε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και από περιφερειακά προγράμματα; Η αδυναμία σας να πραγματοποιήσετε έργο σας οδήγησε να οικειοποιηθείτε το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Δ. Άγνοια βασικών μεγεθών και θεμάτων λειτουργίας του Δήμου
Παρά την τριετή θητεία στο Δήμο Πηνειού, οι σύμβουλοι της Διοίκησης και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι παραπέμπουν επανειλημμένως στις αρμόδιες υπηρεσίες, επιδεικνύοντας αδιαφορία περί των ζητημάτων αρμοδιοτήτων τους. Η διοίκηση πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών με ευκολία παρά την εμπειρία πλέον πολλών στελεχών, αφού έχουν χρηματίσει σε καίριες θέσεις σε προηγούμενες διοικήσεις. Πώς να λειτουργήσουν τα θεσμικά όργανα αφού κάθε 4 μήνες αλλάζετε αντιδημάρχους;

Ε. Απαξίωση των θεσμικών οργάνων του Δήμου
Η Οικονομική επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας ζωής, που αποφασίζουν για τους πολίτες συγκαλούνται τελευταία στιγμή, χωρίς επαρκή ενημέρωση προς την αντιπολίτευση, με την συμπολίτευση να δηλώνει επανειλημμένως άγνοια για θέματα ζωτικής σημασίας. Ουκ ολίγες φορές σύσσωμη η αντιπολίτευση σας έχει κατηγορήσει και σας έχει εγκαλέσει για το τρόπο που λειτουργίας τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο των θεσμικών οργάνων.

ΣΤ. Αδυναμία σοβαρού σχεδιασμού για το μέλλον
Η αδυναμία στοχοθεσίας είναι εμφανής και αυτό αποτυπώνεται τόσο στο προϋπολογισμό όσο και στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Θεωρείτε ότι τα έργα ύψους 307 χιλ. ευρώ που προτίθεται να υλοποιήσει το έτος 2022 ο δήμος Πηνειού είναι ένα νούμερο που απογειώνει το τεχνικό πρόγραμμα στο Δήμο Πηνειού; Το εγκριθέν τεχνικό πρόγραμμα, αποτυπώνει το όραμα σας για το Δήμο του μέλλοντος;
Εν κατακλείδι, θα περίμενε κανείς, ευρισκόμενος στο τιμόνι του Δήμου τρία χρόνια, ότι η διοίκηση θα αξιοποιούσε την γνώση και την εμπειρία της προκειμένου με ταχύτατους ρυθμούς, να υλοποιεί δράσεις για την ανάπτυξη, τη βελτίωση της καθημερινότητας, την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζετε να μεμψιμοιρείτε , αντί να σχεδιάζετε και να προκαλείτε εσείς τις θετικές εξελίξεις. Περιμένοντας τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα για έκτακτες επιχορηγήσεις, χωρίς ακόμα να γίνεται καμία συζήτηση για τα σημαντικά θέματα που αφορούν τους πολίτες, δε παράγετε έργο κύριε Μαρίνο. Από την καθημερινότητα, ως την ανάπτυξη, τα έργα υποδομής και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής μας, αισθανόμαστε έρμαια των καταστάσεων, σίγουρα όχι «βασιλιάδες», με ή χωρίς ρούχα.

Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Pin It