Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ήδη από το μακρινό 2016 ο Μητσοτάκης, σε συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους ζητούσε όλοι να βάλουν πλάτη για την ανόρθωση της οικονομίας. Χαρακτηριστικά είχε πει: “πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Δηλαδή , πολιτεία, επιχειρήσεις , εργαζόμενοι και πολιτικός κόσμος, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και χωρίς ψεύτικους διχασμούς και διαχωριστικές γραμμές”

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο όπου βρεθεί και όπου σταθεί- από τη συνάντηση με τη πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι στη σύσκεψη στο Νταβός- δε σταματά να ζητά το ίδιο πράγμα. Να βάλουμε πλάτη.
Το ερώτημα όμως που μένει να απαντηθεί είναι γιατί να βάλουν πλάτη οι πολίτες και όχι αυτοί που κερδίζουν σε καιρό πανδημίας ή λόγω της ενεργειακής κρίσης η όποια είναι απότοκος του πολέμου που αποφάσισαν ολίγοι για να αλλάξουν τη γεωπολιτική agenda.
Από το 2012 ήδη οι πολίτες έβαλαν πλάτη χάνοντας πάρα πολλά. Πολλοί συμπολίτες μας δεν έχασαν απλά περιουσίες αλλά και την αξιοπρέπειας τους. Η πλάτη μας κατάντησε σα τη καμπούρα του καραγκιόζη από το πολύ φορτίο.
Γιατί λοιπόν ο Έλληνας πολίτης να συνεχίσει να βάλει πλάτη όταν οι πολίτες δε δημιουργούν κρίσεις ή πολέμους, αλλά αντιθέτως δέχονται τη συμπίεση που δημιουργεί το παγκόσμιο πολίτικο σύστημα και απλά το δικό μας εγχώριο σύστημα το αποδέχεται
Η κυβέρνηση αλήθεια που έβαλε πλάτη, σε τι ακριβώς έβαλε πλάτη;
Μήπως όταν κατά χιλιάδες οι μετανάστες κατέφθαναν και συμπίεζαν τα σύνορα στον Έβρο; Τα σώματα ασφάλειας έτρεχαν.
Μήπως όταν καραβιές ή με φουσκωτά με μετανάστες ή προσφυγές περνούσαν τα υδάτινα σύνορα του Αιγαίου; Τα σώματα ασφάλειας έτρεχαν
Μήπως έβαλε πλάτη όταν το υγειονομικό σύστημα συμπιεζόταν από ασθενείς λόγω του κορονοιου; Οι υγειονομικοί έτρεχαν σα το Βέγγο.
Μήπως έβαλε πλάτη όταν πέρυσι καιγόταν η Ελλάδα; Τα σώματα ασφάλειας έτρεχαν
Μήπως έβαλε πλάτη ώστε να ανασάνει οικονομικά ο Έλληνας πολίτης; Εδώ και αν έχει βάλει πλάτη ο πολίτης.
Μήπως έβαλε πλάτη όταν η ενέργεια από πέρυσι το Δεκέμβριο εκτοξευόταν; Ήξεραν το τι σημαίνει χρηματιστήριο ενέργειας όμως το άφησαν ελεύθερο. 5 πάροχοι πλούτισαν ξαφνικά. Τσάμπα μάγκες
Μήπως έβαλε πλάτη όταν εγκλωβίστηκαν χιλιάδες οδηγοί στην Αττική Οδό; Χάθηκαν οι αρμοδιότητες στο δαιδαλώδες γραφειοκρατικό κράτος.
Μήπως έβαλε πλάτη για να μειώσει τη τιμή των καυσίμων;. Όχι βέβαια, διότι είναι πολλά τα χρήματα που συσσωρεύονται στο κρατικό κορβανά για να μπορεί να μοιράζει ψίχουλα. Μόνο 2,5 δις μάζεψε το πρώτο τετράμηνο του 2022.
Να μην αναφερθώ στη μη στήριξη των Ο.Τ.Α, της παιδείας, τη απουσία προστασία του περιβάλλοντος.
Ο πολίτης είναι το σύνηθες υποζύγιο της εκάστου πολιτικής που εφαρμόζεται από τους κυβερνώντες. Φτάνει πια.
Το κράτος, θα πρέπει να βάλει πλάτη και να στηρίξει πρώτα και πάνω απ' όλα στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στο νοίκι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τουλάχιστον την ασφάλεια της ατομικής ιδιοκτησίας, αυτούς πρέπει να στηρίξουμε.
Πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όχι μόνο.
Το κράτος να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.
Το κράτος να στηρίξει τον εργατικό κόσμο.
Η κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει το κινέζο και να πράξει αυτό που οφείλει να πράξει. Να φέρει τη κοινωνική δικαιοσύνη και ηρεμία.
Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να χτιστεί στην πλάτη της κοινωνίας

Pin It