Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Τα μυρμήγκια είναι έντομα που δεν προσβάλει άμεσα τα φυτά. Ο βασικός σκοπός της ζωής τους είναι η ανεύρεση τροφής. Τα μυρμήγκια εφαρμόζουν με ευλαβικότατα την έκφραση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», εκμεταλλευόμενα κάποιες συνθήκες του οικείου περιβάλλοντος που ζουν για να επιβιώσουν.

Χρησιμοποιούν έναν ύπουλο ρόλο και δεν είναι άλλος από αυτόν του προστάτη των μελίγκρων. Οι μελίγκρες που προσβάλλουν την άνοιξη τα φυτά και τα δένδρα είναι μικροσκοπικά εντομάκια που δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα από μόνα τους. Τα μυρμήγκια αναλαμβάνουν να κάνουν το σοφέρ στις μελίγκρες και να τις μεταφέρουν σε καινούρια τρυφερή βλάστηση προκειμένου να εξασφαλίζουν εκείνες την τροφή τους. Αν νομίζετε ότι το κάνουν χωρίς αντάλλαγμα, μάλλον είστε γελασμένοι! Οι μελίγκρες αφήνουν πίσω τους μελιτώματα (κολλώδη γλυκιά ουσία, σαν μέλι) και τα μυρμήγκια βρίσκουν την ευκαιρία για ένα εύκολο και απολαυστικό σνακ! Το ένα έντομο χρησιμοποιεί το άλλο και έτσι το έγκλημα συντελείται εις βάρος των δένδρων και των φυτών.
Με ανάλογο τρόπο οι πολιτικοί- μυρμήγκια κάνουν το σοφέρ στους επιχειρηματίες. Επιχειρηματίες- μελίγκρα, οι οποίοι θα αδυνατούσαν με διαφορετικό τρόπο να συνάπτουν συμβόλαια για διάφορα έργα, ή να ανοίγουν νέους επιχειρηματικούς δρόμους, χρησιμοποιούν τους πολιτικούς, όπου οι δεύτεροι με νομοθετικές παρεμβάσεις «στρώσουν» το δρόμο σε αυτούς. Ακόμα οι πολιτικοί -οι οποίοι χειραγωγούν το κράτος- κωφεύουν σε επικείμενες αυξήσεις πρώτης ανάγκης καταναλωτικών αγαθών, στη χειραγώγηση της αγοράς, σε μονομερείς τροποποιήσεις συμβολαίων που αφορούν ενεργεία, τηλεπικοινωνία, ύδρευσης κ.λ.π.
Τα εντομάκια (μελίγκρα)- επιχειρηματίες προφανώς ικανοποιημένα για τη βοήθεια που τους προσφέρουν τα μυρμήγκια, αφήνουν τα μελιτώματα για να ικανοποιήσουν τα μυρμήγκια - πολιτικούς.
Το καρποφόρο δέντρο- πολίτης που αγωνιά μια να μεγαλώσει το καρπό του και να τον διαθέσει προς πώληση, απλά παρακολουθεί τη μελίγκρα – επιχειρηματία από τη μια να προσβάλει το καρπό- εισόδημα του και από την άλλη τα μυρμήγκια- πολιτικούς να κάνουν ότι είναι δυνατόν να καταστρέψουν τη προσπάθεια του δένδρου να προσφέρει υγιείς ώριμους καρπούς.
Η φύση μας διδάσκει, αλλά εμείς είμαστε τυφλοί. Η φύση διδάσκει και δε κάνει κήρυγμα. Μερικές φορές για να αντιμετωπίσουμε οριστικά την μελίγκρα θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε και να εξοντώσουμε τα μυρμήγκια του χώρου.

Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Pin It