Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Εάν προσπαθούμε να αποδείξουμε το αυταπόδεικτο, το δεδομένο, το αυτονόητο τότε δεν έχουμε καμία τύχη.Είναι γεγονός ότι, εμείς ως άτομα αλλά και η ίδια η κοινωνία, μια ζωή κυνηγάμε/ει το αυτονόητο. Αυτό που σε όλες τις οργανωμένες χώρες του κόσμου αποτελεί δεδομένο, κατά κύριο κανόνα εμείς ακόμα το κυνηγάμε και όταν το πιάσουμε (κάτι που σπανίως συμβαίνει), το ανάγουμε και σε επίτευγμα.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Οι υπουργοί, οι δήμαρχοι οι διάφοροι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, οι υπηρεσίες, αναζητούν και απαιτούν την κοινωνική επιβράβευση, όταν εκτελούν το έργο τους. Ζητούν την επιβράβευση για το αυτονόητο, επειδή κάνουν την δουλειά τους.
• Αυτονόητο είναι, ότι η πολιτική προστασία θα πρέπει να μεριμνήσει έγκαιρα για τη προστασία πολιτών και περιουσιών από φυσικά φαινόμενα.
• Αυτονόητο είναι, ότι η χώρα απαιτεί σήμερα απλές λύσεις στα ζητήματα της οργάνωσης και διοίκησης του Κράτους και της αξιοποίησης του ανεκμετάλλευτου ανθρώπινου κεφαλαίου που υπάρχει στη χώρα.
• Αυτονόητο είναι η προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ατόμων σε περιόδους όπου τα καιρικά φαινόμενα απειλούν αυτές τις κοινωνικές ομάδες.
• Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει το κράτος με τους θεσμοθετημένους φορείς εκ το προτέρων να μεριμνά για την ομαλή διέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε όλους τους πολίτες, ειδικά σε περιόδους όπου τα καιρικά φαινόμενα απειλούν την εργασία.
• Αυτονόητο είναι να εξασφαλίζει τις απαιτούμενες υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας.
• Αυτονόητη είναι, η απόλυτη συμπαράσταση του κράτους όταν διακυβεύονται αξίες και αγαθά όπως η ελευθερία μετακίνησης των πολιτών και εν γένει για την ίδια τη ζωή.
• Αυτονόητη είναι, η τιμωρία των υπαίτιων, αν δε κάνουν καλά τη δουλειά τους.
• Αυτονόητο είναι, η παραίτηση θεσμικών προσώπων και οργάνων όταν με τις άστοχες αποφάσεις τους ταλαιπωρούν τους πολίτες.
• Αυτονόητη είναι, η τιμωρία της εκάστου πολιτικής από τους πολίτες , όταν αυτή τιμωρεί τους πολίτες.
• Αυτονόητο είναι ότι το κράτος υπηρετεί το πολίτη και όχι τους αριθμούς.
• Δεν είναι αυτονόητο η παρέμβαση οποιουδήποτε θεσμικού παράγοντα προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για οποιοδήποτε λόγο. Γι΄ αυτό έξαλλου υπάρχουν οι νόμοι
• Δεν είναι αυτονόητο να χρησιμοποιείται ο στρατός για να κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει ο ιδιώτης επιχειρηματίας.
Ένας λόγος όπου το αυτονόητο χάνει την αξία του, είναι οι μη ξεκάθαρα οριοθετημένες και δομημένες διαδικασίες στην καθημερινή λειτουργία της κεντρικής διοίκησης, της πολιτικής προστασίας, του Δήμου, της Περιφέρειας, και των εκατοντάδων άλλων αρμοδίων -αλλά τελικά αναρμοδίων- υπηρεσιών και φορέων της χώρας μας. Όλοι οι συναρμόδιοι σπρώχνουν τον πολίτη στον επόμενο "αρμόδιο", που θα του λύσει ακόμη και απλά προβλήματα της καθημερινότητάς του, ή τον ωθούν συστηματικά στο να εντοπίσει μόνος του το παραθυράκι της εξυπηρέτησης. Κι έτσι συνεχίζουμε απλά να κυνηγάμε το αυτονόητο.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά κατά βάθος είναι πολιτικό, αξιακό και θεσμικό. Κυρίως έχει να κάνει με την απώλεια της κοινής λογικής και του ρεαλισμού. Είμαστε γελασμένοι, εάν πιστεύουμε ότι θα οδηγηθούμε στην ανασυγκρότηση δίχως να προηγηθεί η ανασυγκρότηση της νοοτροπίας μας, είτε ως κυβερνητών, είτε ως πολιτών.
Από το κυνήγι του αυτονοήτου τελικά θα καταλήξουμε στη τυραννία του αυτονόητου.

 

Pin It