Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Λέξεις όπως η μετριοφροσύνη, η ταπεινότητα, η ειλικρίνεια, οι οποίες ταυτόχρονα είναι και αρετές και τις οποίες κάποτε τις θεωρούσαμε ασυμβίβαστες με την εικόνα της ισχυρής ηγεσίας σήμερα όμως γίνονται η ικανή και αναγκαία συνθήκη της. Η πολιτική έχει αλλάξει, αλλά δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να βαδίζουν και ν΄ ασκούν πολιτική με όρους προηγούμενων δεκαετιών. Πολιτική που πλέον δε μπορεί να υπηρετήσει τις σύγχρονες κοινωνίες.

Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Τι να τη κάνω βρε τη παρουσία σου –και μάλιστα την επιδεικνύεις- στην εκκλησία όταν κάνεις αντίθετα από αυτά που λέει ο Κύριος υμών;
Νομίζεις μ΄ ενδιαφέρει ή οποιοδήποτε άλλον οι διάφορες αναρτήσεις στα social media για τη γενέθλια μέρα του κάθε Άγιου;
Νομίζεις ότι οι πιστοί δε γνωρίζουν πότε γιορτάζει ο κάθε Άγιος μας;
Πως είναι δυνατόν να γίνεις πιστευτός ανθρωπάκο όταν μέσα σου κυριαρχεί η κακία, ο δόλος και ο κομπογιαννιτισμός;
Είναι δυνατόν ένας ευσεβής Χριστιανός να καπηλεύεται έργα, αγώνες, να λέει ψέματα, να οικειοποιείται το μόχθο κάποιου άλλου;
Είναι δυνατόν ένας Χριστιανός να επιτρέπει να διαβάλλεται ένας άλλος Χριστιανός και να μην αντιδρά;
Είναι δυνατόν ένας Χριστιανός να βάλλει εναντίον ενός άλλου Χριστιανού; Να ρίχνει πρώτος τη λίθο;
Προφανώς το πέρασμα σου από τις εκκλησίες είναι μόνο για τους ευκολόπιστους και αδαείς συμπολίτες μας. Η εκκλησία δεν είναι για δημόσιες σχέσεις, αλλά ένας χώρος προσευχής και μετάνοιας. Μάλλον άγνωστο προς εσένα.
Προφανώς η λέξη ταπεινότητα δεν υπάρχει ούτε στο λεξιλόγιο σου, αλλά πολύ περισσότερο στη συνείδηση σου. Μια λέξη που είναι ο θεμέλιος ακρογωνιαίος λίθος της ηθικής. Η ηθική που αναφέρεται σε όλα τα βιβλία της Θρησκείας μας.
Δεν γνωρίζεις ότι όσο πιο μεγάλο το αξίωμα που κατέχεις, τόσο πιο μεγάλη ευθύνη έχεις;
Σήμερα η δημόσια σφαίρα είναι αμείλικτη και κανείς δε γλιτώνει από την αποδόμηση. Οι γνωστές «πόζες εξουσίας» λοιπόν είναι περισσότερο ανώφελες από ποτέ.
Η άσκηση των καθηκόντων στη τοπική αυτοδιοίκηση έχει σταματήσει να είναι μια συνθήκη που ακτινοβολεί ισχύ και εκπέμπει και την ανάλογη γοητεία. Η εξουσία αυτής είναι μάλλον βάσανο για όσους την ασκούν και η κριτική είναι αδυσώπητη.
Όσο πιο ταπεινά όμως ασκήσεις το λειτούργημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο πιο αλώβητος θα φύγεις όταν θα έρθει η ώρα από την εξουσία.
Η αιρετή εξουσία πλέον ανθρωπάκο δεν προκαλεί πλέον δέος στους πολίτες και αν δε το καταλαβαίνεις, ή δεν έχεις αντιληφθεί αυτή τη μεταστροφή κακό της κεφαλής σου. Να γνωρίζεις όμως τούτο. Δε φταίει ο λαός που δε σε καταλαβαίνει, αλλά εσύ που δε καταλαβαίνεις την ανικανότητα σου. Μην υπόσχεσαι μια ανέφελη κανονικότητα.
Η μετριοφροσύνη, η ταπεινότητα, η ειλικρίνεια, αρετές που κάποτε θεωρούσαμε ασυμβίβαστες με την εικόνα της ισχυρής ηγεσίας σήμερα γίνονται η ικανή και αναγκαία συνθήκη της.
Στις μέρες μας ισχυροί είναι οι ταπεινοί και οι μετριόφρονες, είναι αυτοί οι οποίοι θα κάνουν ποιοτικές προτάσεις, αλλά για να κάνεις θα πρέπει να γνωρίζεις τις ανάγκες της κοινωνίας και να θέλεις να προσφέρεις συνειδητά, χωρίς ανταλλάγματα, «νταλαβέρια» και ξεπερασμένες πρακτικές. Λίγα λόγια και μεστά χωρίς πολιτικάντικες «φανφάρες». Όρεξη για ποιοτική και στοχευμένη δουλειά.
Με τον εγωισμό και την αλαζονεία κανείς ποτέ δεν κέρδισε τον σεβασμό και την προσοχή παρά μόνο οίκτο.
Να γνωρίζεις ότι το σήμερα και το αύριο της τοπικής Αυτοδιοίκησης το χτίζουν οι ικανοί, οι σεμνοί και ταπεινοί πολίτες που δεν ανέχονται πλέον να κυβερνώνται από άσχετους, δόλιους και περιφερόμενους «ειδήμονες» των δημοτικών πεπραγμένων.
Απλά σταμάτα να εξευτελίζεις με γεωμετρική πρόοδο το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους ανθρώπους που υπηρετήσαν και υπηρετούν, αυτήν με αξιοπρέπεια. Μη ξεχνάς ότι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι θέατρο, αλλά τόπος διεξαγωγής και διεκδίκησης του δικαίου. Κάποια στιγμή θα παραδώσεις την εξουσία και πίστεψε με θα γίνεις εύκολη βορά στους πολίτες και κανένας σταυρός δε θα σε σώσει.
Η αισθητική απόλαυση του καλύτερου ψεύτη ή της πιο εντυπωσιακής παράστασης για να πετύχεις το στόχο σου και να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου να είσαι σίγουρος ότι δε θα ευοδωθεί. Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί.
Ευχή μου, είναι να μην εκχυδαΐσεις άλλο το θεσμό τον όποιο υπηρετείς.

 

 

Pin It